Hâkim ve Savcı Staj Sürelerinin Uzatılması
Hâkim ve Savcı Staj Sürelerinin Uzatılması
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, hâkim ve savcıların akademi ve adliye stajından oluşan adaylık dönemlerinin 2 yıla çıkarıldığını Twitter aracılığıyla duyurmuştur.
Bu duyuru daha önceki bloklarımızda yer alan Yargı Reformu Stratejisi kapsamındadır.
Daha önceki sürece kısacası göz atarsak; 15 Temmuz sonrasında Hâkim ve Savcılık staj süresi 1 yıla indirilmişti.
Bu sürecin artırılmasındaki amacını Abdülhamit Gül “Yargıda meslek öncesi eğitimi çok önemsiyor, Böylelikle bu sürecin nicelik ve niteliğini artırmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda, akademi ve adliye stajından oluşan hâkim-savcı adaylık dönemini yeniden ele alarak, iki yıla çıkardık.
Hâkim-savcı adaylık dönemi, 15 Temmuz sonrası zorunluluklar gereği kısaltma yetkisi işletilip bir yıla indirilmişti. Ancak Yargı Reformunda planladığımız gibi bu uygulamaya son vererek süreci iki yıla çıkardık. Meslek içi ihtisas eğitimlerini ise yenilikçi bir bakışla güçlendiriyoruz.
Bu tasarrufumuz, hukuk fakültelerine giriş kontenjanı, hukuk mesleklerine giriş sınavı gibi başlıklardan oluşan; “kaliteli hukukçu yetişmesi” hedefimizin bir parçası. yani, aynı bağlamda “hâkim-savcı yardımcılığı” da gündemimizde yer alıyor.
Hukuki sorunların çözümünün nitelikli hukukçu yetişmesinden geçtiği inancıyla eğitim alanında yeniliklerin izini sürmeye devam edeceğiz. Adaletin öznesinin insan olduğu bilincinin yerleşmesiyse en büyük reform olacaktır. Böylece Bu hassasiyetle görev yapan yargı mensuplarına teşekkürler.” ifadeleriyle açıklamıştır.
Dünyadaki Hâkim ve Savcı Staj Süreleri
Dünyadaki Hâkim ve savcı staj sürelerine baktığımızda;
Almanya’da hâkim ve savcı staj süreci olmamaktadır. Bununla birlikte Yapılan yeterlilik sınavında puan sıralamasına göre en yüksek puanı alanlar noter, arkasından gelenler de hâkim olmaktadır.
İtalya’da Hâkim ve savcı olabilmek için öncelikle yine sınavla kazanılan “Adli duruşma memurluğu” görevini bir süre ifa etmeleri gerekmektedir.
Fransa’da hâkim ve savcılar için staj süresi yoktur. Adaylık eğitimini tamamlayan ve aynı zamanda jüri tarafından yeterliliği onaylanan adayların Cumhurbaşkanı tarafından atamaları yapılmaktadır.
Hollanda’da atamalar Güvenlik ve Adalet Bakanlığı ve Yargı konseyi tarafından yapılmaktadır. Bununla birlikte yapılan bu atamalarda ihtiyaç olan bölgeler tercih edilmektedir.
Her ülkenin kendine ait uygulamaları olsa da adli reformlarda hedeflenen ortak amaç her zaman;
Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını güçlendirmek ve halkın yargıya olan sarsılmaz güvenini devam ettirmektir.
Türkiye’de Avukatlık ve Avukatlık Tarihi merak ediyorsanız tıklayabilirsiniz.
Hâkim ve Savcı Staj Sürelerinin Uzatılması
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!