TBB Hukuk Müzesi
Yaklaşık 10 yıldır hizmet veren ve 2012 yılı avukatlar haftasında Türkiye Barolar Birliği çatısı altına alınan Türkiye ‘nin ilk ve tek hukuk müzesine daha önce ziyaret ettiniz mi ? Hukuk sektöründe hizmet veren hatta hizmet vermese dahi adalet geçmişimizi merak eden herkesin ziyaret etmesi gereken bir yer. Hukuk müzesi ilk kez 2006 yılında Ankara ‘da kuruldu. Kurulduğu 2006 yılında sadece Türkiye ‘nin değil Avrupa ‘nın da ilk hukuk müzesi oldu. Hukuk müzesi fikri her ne kadar o yılların Ankara Barosu Başkanı Av. V. Ahsen Coşer ‘e ait olsada, hukuk müzesinin kurulumunda en büyük emek Av. Argun Bozkurt ‘un diyebiliriz. Av. Argun Bozkurt tam bir kolleksiyoncu. Gittiği, gezdiği şehirlerde kolleksiyonuna katmış olduğu harika eserler ve ailesinin de vermiş olduğu katkılarla büyük bir arşive sahip olmuş. Av. Argun Bozkurt ‘un kolleksiyonuna başladığı ve ilk kez hukuk müzesinin ortaya çıkış fikrini şöyle ifade ediyor.
O andan itibaren biriktirmeye başladım. Duruşmaya gittiğim ilçelerdeki arzuhalcilerin eski daktilolarıyla başlayan bu süreç, efemera merakına, oradan cüppe kolleksiyonuna kadar gelişti ve genişledi. Avukatlık büromda sergilediğim ve yanımdan ayırmadığım bu objeler, 2006 yılında , Ankara Barosu’nun saygın Başkanı Avukat Vedat Ahsen Coşar’ın , bir toplantıda , müze kurma görevini üstlenmemi istemesiyle birlikte , mekan değiştirdi ve baro olanaklarıyla daha da genişletilerek, Ankara Barosu Hukuk Müzesinin kuruluşu ile noktalandı.
Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi
Neden Ziyaret Etmelisiniz ?
Hukuk müzesi tam altı yıl boyunca Ankara Barosu çatısı altında hizmet verdi. Bu altı yılın sonunda daha da büyümek ve tüm dünya çapında tanınır bir müze haline getirilmek için Türkiye Barolar Birliği sorumluluğunda hizmete devam etmiştir. Her yıl binlerce ziyaretçiyi misafir eden hukuk müzesi içerisinde gerçekten çok değerli ve çok kıymetli eserler var. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre hukuk müzesinde tam 421 adet eser sergileniyor. Eser sayısı avukatların katkılarından dolayı her geçen gün artıyor. Hukuk müzesi içerisinde gerçekten çok dikkat çekici objeler var. Örneğin, dünyada yapılmış ilk daktilo hukuk müzesinde yer alıyor. Taş tabletlere kazınmış özel matbu evraklar, Osmanlı döneminden kalma resmi duruşma evraklar ve fetvalar, çok sayıda özel ismin kullandığı cübbe gibi gerçekten ilginizi çekmeyi başaracak obje hukuk müzesinde sergileniyor. Objelerin yanı sıra, Türkiye tarihinde yer alan bir çok önemli dilekçede sergide görücüye çıkıyor. Hukuk müzesinde 12 mart darbesi sonrasında asılan Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının avukatı Halit Çelenk ‘in Yargıtay’a infazlarının ertelenmesi konusunda hazırlamış olduğu dilekçeye yer verilmiş. Ayrıca yine Av. Halit Çelenk ‘in duruşmada giymiş olduğu cübbesi ve küçük bir büstü de hukuk müzesinden sergilenenler arasında. Türk hukuk tarihi boyunca bir çok önemli eseri merak ediyorsanız Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi ‘ni ziyaret etmenizi kesinlikle tavsiye ederiz.
Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi içerisinde en çok dikkat çeken eserleri aşağıdaki albümden inceleyebilirsiniz.
Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi için bir de tanıtım filmi hazırladı. Ziyaret etmeden önce hukuk müzesi içerisinde neler bulacağınızı çok daha iyi anlayacaksınız. Hukuk Müzesi Tanıtım Filmi ni izlemek için aşağıda yer alan bölümü kullanabilirsiniz.
Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi ziyaret saatleri ve ulaşım bilgilerine aşağıda görüntüleyebilirsiniz.
Hukuk Müzesi Adres: Oğuzlar Mahallesi Barış Manço Caddesi Avukat Özdemir Özok Sokak No: 8 Balgat
Hukuk Müzesi Telefon Numarası : 292 59 09
Hukuk Müzesi Faks: 286 55 65
Açık bulunduğu günler : Resmi tatiller hariç, hafta içi her gün.
Açık bulunduğu saatler : 09.30–18.00
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!