Nürnberg Mahkemesi

Dünya tarihi boyunca iki tane büyük dünya savaşı, hem insanlık hem de tüm dünyanın tarihini değiştirmiştir. 2. Dünya Savaşı ‘nın etkileri ilk savaşa göre biraz daha ağır olduğu söylenir. Soykırımlar, atom bombaları ve daha gelişmiş silahlar, çok daha fazla insanın yaşamının sona ermesine yol açmıştır. 2. Dünya Savaşı ‘nı Almanlar tüm Avrupa ‘ya ve ilerleyen yıllarda da neredeyse tüm dünyaya açmış olduğu savaş olarak nitelendirilir. Tabi savaş sonrasında da yenik düşen Almanların yargılanması, savaş başında nasıl ki tüm dünyaya karşı çıkıldıysa, belirli dünya ülkeleri tarafından seçilen ekip tarafından seçildi. Yargılanma süreci “insanlık suçları, savaş suçları, dünya barışına yok etmeye çalışmak ve savaş çıkarmaya sebep olmak” konuları başlığı altında başladı. Mahkemenin yapılacağı şehir olarak Almanya ‘nın Nürnberg şehri seçildi. Bu şehir mahkemenin günümüze kadar ulaşan ismini verdi. Nürnberg Mahkemesi.

Nürnberg Mahkemesi dünya tarihine damgasını vuran en önemli davalardan biri. Hem ilkleri hem de yargılananlar ve yargılanma süreci ile dünya tarihine damga vurmayı başardı. Nürnberg mahkemesi yargılananları, Nazilerin önde gelen isimleri oldu. Tabi ki 2. Dünya Savaşı denildiğinde akla ilk gelen isim Adolf Hitler, savaş sonrasında intihar ettiği için Nürnberg Mahkemesi ‘nde yargılanmadı. Adolf Hitler ile birlikte daha bir çok önde gelen Nazi subayı da savaş sonrası intihar ettiği için yargılanamadan hayatlarını kaybettiler. Nürnberg Mahkemesi ‘nde tam 24 önde gelen Nazi, dünya tarihinde ilk kez “Dünya Barışına Karşı İşlenen Suç” deyimi ile yargılandı. Yargılamayı yapan ülkeler İngiltere, Fransa, Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri ‘nden katılan yargıçlar yaptı.

Nürnberg Mahkemesi Ekim 1945 başladı ve tam bir yıl sürdü. Yargılama öncesinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Uluslararası Hukuk Komisyonu bir tüzüğü kabul etti. Tüzük sonrasında elbette ki yargılama süreci de farklı bir boyutta ilerlemeye başladı. Barışa Karşı İşlenen Suçlar, Savaş Suçları ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar. 

Nürnberg Mahkemesi ‘nde Kimler Yargılandı

Nürnberg Mahkemesi

Nürnberg Mahkemesi

Az öncede bahsetmiş olduğumuz gibi Nürnberg Mahkemesi Nazilerden önde gelen 24 kişi yargılandı. Yargılanan 24 kişi ve görevleri aşağıdaki şekilde yer aldı;

Yargılanan Nazinin Adı Yargılanan Nazinin Görevleri
Martin Bormann Adolf Hitler ‘den sonra en önemli isimlerden biri Rudolf Hess ‘in sağ kolu.
Karl Dönitz 1914 yılına kadar Alman donanmasının başıydı. Adodf Hitler öldükten sonra kısa süreliğine Almanya başkanlığı yapmıştır.
Hans Frank Nazi Almanya ‘sının hukukçuluk görevini üstlendi. Hukuki tüm işlemler onun elinden geçti
Wilhelm Frick 1933-1945 yılları arasında Nazi Almanyasında İçişleri bakanıydı.
Hans Fritzsche Popüler radyo yorumcusu ve Nazi Almanyası dönemindeki Propaganda Bakanlığı’nın haber bölümü başkanıdır.Hitler’in ve Joseph Goebbels’in intiharından sonra teslim olmuştur.
Walther Funk Nazi Almanyası merkez bankası ve ekonomi bakanı. Adolf Hitler ‘in önemli akıl danışmanlarından biridir.
Hermann Göring Adolf Hitler ‘den sonra Nazi Almanya ikinci adamı. Nazi Almanyası ‘nın en yüksek mertebesi olan Reichsmarschall rütbesi sahibi.
Rudolf Hess Yıllarca Adolf Hitler ‘in elçiliğini yaptıktan sonra 1941 yılında Londra görüşmeleri esnasında yakalanılarak, tutuklanmıştır.
Alfred Jodl Orgenal ve mareşal rütbelerinde görev almıştır. Yargılanma sonrası idam edildikten sonra Almanya mahkemeleri tarafından aklanmıştır.
Ernst Kaltenbrunner Nazi Almanyası ülke içi ve dışı polis ve güvenlik önlemleri departmanında (RSHA – Reichssicherheitshauptamt ) başkanlık yaptı. Daha sonra hareket birliklerine katılarak (Einsatzgruppen) bir çok yahudi, roman ve komünistin ölüm emrini vermiştir.
Wilhelm Keitel Hermann Göring Reichsmarschall görevine getirildikten sonra, onun yerine Generalfeldmarschall görevine o getirilmiştir. Adolf Hitler ‘in en önemli adamlarından biriydi.
Gustav Krupp von Bohlen und Halbach Krup şirketlerinin yöneticisi ve sahibi idi. Nürnbeg Mahkemesi ‘nde sağlık sorunları nedeni ile kurtulmayı başarmıştır. Ancak çok kısa bir süre sonra ölmüştür.
Robert Ley Nazi Almanyası, Almanya Emek Cephesi başkanlığı yapmıştır.
Baron Konstantin von Neurath Adolf Hitler ile görüş ayrılığına düşen çok az Nazi Almanyası içinde görev alan kişiden biri. 1943 yılında istifa ederek tüm görevlerinden ayrılmıştır.
Franz von Papen 1934 yılında Adolf Hitler ‘in yardımcılığını yapan isim, Avusturya büyükelçiliği sonrasında Türkiye ‘de büyük elçilik görevide yapmıştır. Nürnberg Mahkemesi tarafından kurtulduktan sonra Almanya Savaş Mahkemesi tarafından 8 yıl ağır cezaya çarptırılmıştır.
Erich Raeder 1928 den 1943 yılına emekli olana kadar Kriegsmarine Komutanı. Yayımlanan (hastalık) 26 Eylül 1955. 6 Kasım 1960′ da öldü.
Joachim von Ribbentrop Nazi Almanyası ‘nın en önemli elçilerinden biridir. İlerleyen yıllarda Nazi Almanyası dış işleri bakanı olmayı başarmıştır.
Alfred Rosenberg Ari ırk teorisi olarak olarak bilinen kavramın, Nazi Almayası ‘na uyarlayan ve yorumlayan kişidir.
Fritz Sauckel Nazi Almanyası köle işçi programının tam yetkilisiydi. Tüm yönetim ve koordinasyon onun tarafından yapılırdı.
Dr. Hjalmar Schacht Nazi Almanyası ‘nın en önemli ekonomi ve iktisatçılarından biriydi.
Baldur von Schirach 1933 – 1940 yılları arasından Adolf Hitler ‘in gençlik projesi başkanı idi. Daha sonra Viyana bölgesi başkanlığına getirildi. Nürnberg Mahkemesi ‘nde yaptıklarından pişman olduğunu söyledi.
Arthur Seyss-Inquart İşgal altında ki Avusturya, Polonya ve Hollanda üst düzey görevlerde çalıştı. Nürnberg Mahkemesi ‘nde yaptıklarından pişman olduğunu söyledi.
Albert Speer Adolf Hitler ‘in en samimi arkadaşlarından ve en başarılı mimarlarından biriydi. Silahlanma Bakanlığı görevini de yürütmüştür.
Julius Streicher Nazi Almanyası medya direktörü olduğunu dile getirebiliriz. Nazi Almanyası ‘nın önemli gazetelerinden birinin sahibi idi.
Nürnberg Mahkemesi - 1

Nürnberg Mahkemesi – 1

Nürnberg Mahkemesi ‘nde yargılanan Nazi Almanyası yetkililerinin bir çoğu ölüm cezasına çarptırılmıştır. Beraat edenler veya hapis cezası alanların bir çoğuda kısa süre sonra ya intihar etmiş ya da doğal yollarla vefat etmiştir.

15 Eylül 1935 yılında yılında çıkartılan * Nürnberg Yasaları ile başlayan Nazi Almanyası ırkçı hareketleri, 2. Dünya Savaşı sonunda yine Nürnberg Mahkemesi salonlarında son buldu. 2. Dünya Savaşı Nazi Almayası ‘nın etkileri o kadar büyüktü ki, aradan yıllar geçmesine rağmen bir çok kesim tarafından devam ettirilmeye çalışılan, ideolojik olarak kabul edilen ve benimsenen bir kavram.

Nürnberg Mahkemesi - 2

Nürnberg Mahkemesi – 2

Nürnberg Mahkemesi dünya çapında bir çok ilke imza attı ve savaş suçluları bu mahkemede yargılandı. Çok büyük bir etkisi olan bu olay beyaz perdeye yansıdı. Sırasıyla 1961, 200 ve 2006 yıllarında filmlere konu olmuştur. Nürnberg Duruşması (1961 – 2 adet Oscar almayı başaran film, bir çok kesim tarafından tüm zamanların en iyi mahkeme filmi olarak gösterilir), Nürnberg ( 3 Altın Küre – Golden Globe kazanmayı başarmıştır) ve Nürnberg : Goering ‘in Son Bekleyişi ( Farklı ülkelerde ve alanlarda ödül kazanmıştır ) filmleri hem çok etkileyici hem de bir çok başarıya imza atmıştır.

Nürnberg Mahkemesi Filmi Fragmanı

Nürnberg Mahkemesi - 3

Nürnberg Mahkemesi – 3

* Nürnberg Yasaları : 15 Eylül 1935 yılında, Naziler yıllık parti mitinglerinde, Yahudileri ikinci sınıf vatandaş haline getiren ve siyasi haklarının çoğunu ellerinden alan yeni yasaların kabul edildiğini ve uygulamaya geçileceğini duyurdu. 2. Dünya Savaşı başlamadan önce ırkçı ve sert tavırların derecesi iyice arttırılmış oldu Ayrıca Yahudilerin “Alman kanından ya da Alman kanıyla ilişkili” insanlarla evlenmesi ya da cinsel ilişkide bulunması da yasaklandı. “Irksal alçaklık” olarak bilinen bu durum bir suç haline getirildi. Nürnberg Yasaları, “Yahudileri” üç ya da dört Yahudi büyükannesi / büyükbabası olan ya da Yahudiliği icra eden kişiler olarak tanımlıyordu. Sonuçta, Naziler büyükanneleri / büyükbabaları Yahudi olan, Musevilikten başka bir dine geçmiş, aralarında Katolik papazların ve rahibelerin, Protestan papazların da bulunduğu çok sayıda insanı Yahudi olarak sınıflandırdı.
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir