Bir Zamanlar Kahve Yasaktı

Bir Zamanlar Kahve Yasaktı

Kahve günümüzde tüm dünyada herkesin tükettiği ve ticareti çok yoğun bir şekilde yapılan bir içecektir. Peki kahve geçmişten günümüze nasıl süreçlerden geçti; nasıl ortaya çıktı ve tarihi ile ilgili detaylara yazımızda yer veriyor olacağız.

Kahve’nin Ortaya Çıkışı

Bir rivayete göre kahveyi ilk keşfeden keçilerdi. Etiyopya’da bulunan bir çoban; keçilerinin bir ağaçtan meyve yedikten sonra dans ettiğini görünce kahvenin enerji verici etkilerini fark etti. Keçilerin ardından keşişlerde bu meyveyi denedi. Ancak tadı çok acı olduğu için tüm meyveleri ateşe verdiler. Tam o sırada kavrulmuş olan meyvelerden aromalı bir koku duyunca merak edip kavrulan meyvelerden içecek demlemişlerdir. Kavrulmuş ve demlenmiş olan bu içeceği içen keşişler hem tadını hem kokusunu çok sevdiler. Aynı keçilerde olduğu gibi kahveyi içen keşişlere de enerji vermiş ve tüm gece uyanık kalmışlardır.

Bir Zamanlar Kahve Yasaktı

Tarihçesi

Kahve’nin ana vatanı yukarıdaki paragrafta da belirtildiği gibi Etiyopya’dır. Ardından Yemen’e doğru bir yolculuğa çıkmıştır. 1555 yılına gelindiğinde ise İstanbul’da Kanuni Sultan Süleyman döneminde yerini aldı. Çok kısa bir sürede yayılma gösterdi. İstanbul’un ardından tüccarlar sayesinde Avrupa’ya ve tüm dünyaya yayılmıştır.

Evrim ve Teknolojisi

İlk kahve demleme cihazı bir süzücüydü. 1818 yılında Parisli bir metal ustası bu cihazı icat etmiştir.

1864 yılında ilk modern kahve kavurma makinası bulunmuştur. Ateş üzerinde tutulmasına gerek kalmayan bir makinedir. Tüm kahve kavurma makinalarının öncüsüdür.

1912 yılında İlk espresso makinesi İtalya’da icat edilmiştir.

Oğlunun okul kağıtlarını kullanarak ilk kağıt kahve filtresini, Alman bir ev hanımı ortaya çıkarmıştır.

Bir Zamanlar Kahve Yasaktı

Yasaklanma Dönemleri

Bugün hepimiz kahveyi harika kokusu ile her gün keyifle tükettiğimiz, zihnimizi açan enerjik tutan bir içecek olarak görüyoruz. Ancak geçmiş dönemlerde kahveyi yasaklamak için bazı adımlarda bulunulmuştur.

Mekke

Kahveye ilk yasak 1511 yılında Mekke valisi olan Khair Beg tarafından getirilmiştir. Kahveyi sarhoş ettiğine inanarak tehlikeli gördüğü için yasaklamıştır. O dönem ülkede bulunan kahveleri sokaklarda yakmıştır.

Osmanlı Devleti

Osmanlı Devleti’nde kahveye ilk yasak 3.Murat döneminde gelmiştir. Ancak uygulanan yasak hiçbir işe yaramadığı için kaldırılmıştır. Bununla birlikte Osmanlı’da kahvehaneler de ortaya çıkmıştır. Kahvehaneler o dönem toplumları ciddi bir anlamda bir araya getiriyordu. Ardından gelen padişahlar döneminde yine yasaklanmaya çalışılsa da bu işlemedi. En sonunda 1830 yılında çıkarılan yeni bir yasa ile yasak kaldırılmıştır.

İtalya

Din adamları kahve Avrupa’ya ulaştığı zamanlarda kahvenin yasaklanması için baskı yaptılar. Ancak kahvenin tadına baktıktan sonra çok lezzetli olduğunu ve bu yüzden keyifle tüketecekleri bir içecek olduğu kanısına varılarak; yasaklanması konusundaki düşüncelerden vazgeçilmiştir.

İsveç

Kahve’nin İsveç’e ilk gelişi 1674 yılında olmuştur. Aşırı tüketimi ve alınan fazla vergiler sebebi ile kahve ülkede yasaklanmıştır. Ancak her ne kadar yasak gelmiş olsa da insanlar halen tüketmeye devam ediyordu. 1820 yılı kadar devamlı yasak getiren hükümet, halkı kahve içmekten vazgeçiremedi. Günümüzde İsveç en fazla kahve tüketimine sahip olan ülkelerden biridir.

Ülkelerde Sıra Dışı Noel Yasakları adlı yazımızı okumak için tıklayınız

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir