Hayat İle İlgili En Bilinen Yasalar ve Detayları

Hayat İle İlgili En Bilinen Yasalar ve Detayları

Bu yazımızda anlatacağımız kanunlar bilimsel anlamda kanıtlanmış yasalar değildir. Kişilerin deneyimleri üzerinden yaptıkları yorumları kapsamaktadır. Yani bu deneyimleri birer analiz gibi düşünebiliriz.

Aslında bunlar bir yaklaşımdır ve bu tarz yaklaşımları okurken içsel olarak onaylar ve haklı buluruz. Çünkü bizim de deneyimlerimiz bu yöndedir. Yani hayatla ilgili bilinen bu kanunlar evrensel bir yasaya dayanıyor diyebiliriz.

Matematikte bir problemi çözmek için birtakım formüllerimiz, kurallarımız vardır. Tıpkı matematik gibi, biz insanların da hayatımızı kolaylaştırmak ve hayatımızdaki bazı problemleri çözmek için bazı kurallara ve formüllere ihtiyacı var.

Deneyimlerden yola çıkarak oluşturulmuş olan bu yaklaşımların detaylarına hep birlikte bir göz atalım.

Murphy Yasaları

Bu yaklaşımlar arasından en bilineni Murphy’dir. Dünyanın karamsar görüşünü ve ters giden her şeyin ters gittiğini kapsamaktadır. Kanıtı olan veya çürütülmüş bir yasa değildir. Entropi yasası denilen doğal bir yasa ile desteklenmektedir. Entropi, doğanın düzensizliğe olan eğilimidir. Her sistemde enerjinin tükenmesi, dengenin kaybolması, aksamaların belirmesi sonucunda sistemin faaliyetlerinin durması eğilimini ifade eden kavramdır.

Murphy Yasaları

Ortaya Çıkışı

Bir hava kuvvetleri mühendisi olan Edward Murphy’nin katıldığı sınavlardan biri ile tesadüfen Murphy Yasası ortaya çıkmıştır. 1949 yılında bir yavaşlama sensörü testinde yer almıştır. 16 adet bulunan bu yavaşlama sensörleri yanlış monte edilmiştir. Her sensör iki şekilde monte edilebilirdi ve sensör her iki durumda da yanlış monte edilmiş durumdaydı. Bir şeyler ters gidiyordu. Murphy’de bu minvalde bir şey söyledi. Teori o zamandan beri Murphy Yasası olarak bilinmiştir. Bu yasa genelde hayatımızda işler yolunda gitmediği zamanlarda hayatın karamsar dönemi yansıtmaktadır.

Murphy Yasasına Günlük Yaşantımızdan Bazı Örnekler

Arabanızı yıkadığınızda hemen yağmur yağar.

Bir şeyi kaybettiğinde, onu en son baktığın yerde bulursun.

Sigara dumanı her zaman sigara içmeyen kişiye gelir.

Beklediğin sıra her zaman yavaş ilerler.

Ne zaman bir şeyden vazgeçerseniz, vazgeçtiğiniz şey size dönecektir.

Falkland Yasası

Bir karar vermek zorunda olmadığın zaman, bir karar verme.

Bir şey hakkında karar vermek önemlidir. Ancak kararınız o şey için önemli değilse, o zaman herhangi bir karar vermemeniz daha doğru olacaktır. Bir şey hakkında karar vermemek ve olmasına izin vermemek de önemlidir.

Kidlin Yasası

Problemi kağıda net bir şekilde aktarabildiğiniz zaman problem yarı yarıya çözülmüş demektir. Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda, sorunu önce kağıda yazın. Böylece o sorunu çözmek için hangi adımları atacağınızı ön görebilirsiniz.

Wilson Yasası

Bilgi ve zekayı ilk sıraya koyarsanız ardından para gelmeye devam eder. Bu yasa, zamanınızı bilgiye verdiğiniz sürece; paranın otomatik olarak sizi takip etmeye başlayacağını ifade eder. Basit bir şekilde, kendinizi daha fazla bilgi ile doldurursanız ve kendinizi daha akıllı hale getirirseniz; daha fazla para kazanmanız için daha fazla fırsat ortaya çıkacaktır. Bu yüzden para peşinde koşmak yerine, bilgi peşinde koşun.

Gerçek Hayattaki Sherlocklar: Scotland Yard – adlı yazımızı okumak için tıklayınız

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir