Anadolu’da Bir Barış Kraliçesi: Puduhepa
Anadolu’da Bir Barış Kraliçesi: Puduhepa
Bundan çok uzun yıllar önce Anadolu’da ilk merkezi krallığı kuran bir devlet vardı; Hititler.
Nereden geldikleri konusu zaman zaman tartışma konusu olsa da Anadolu’da diğer kültürler ile eşsiz bir devlet yaratmışlardı. Puduhepa’da bu topraklarda doğmuş, büyümüş, yaşamış; ülkenin ileri gelenlerinden birinin kızıydı.
Peki Puduhepa Kimdi?
Erkek egemen dünyada bir kadın olarak kendi döneminde kahraman bir kadındı. Aradan geçen bu kadar zamana rağmen hikayesi hala unutulmadı. Çok küçük yaştan itibaren bilge biri olmayı hayal eder; öğrenmeyi çok severdi. Şüphesiz çok güçlü bir kişilik olan Puduhepa; o dönemde yetkilerini çok zekice kullanmıştır. Hem saray işlerinin yönetiminde hem de uluslararası diplomasi sahnesinde önemli bir konumdaydı. Savaş yerine barışı tercih etti. Kölelere azad edilme fırsatı vermiştir. Tarihteki en etkili kadınlardan biridir. Yazdığı mektuplar ile ülkeler arası ilişkileri kuvvetlendirmiştir. Tarihin seyrini değiştirebilecek özelliklere sahipti ve o dönem yaptıkları ile günümüze ışık tutmuştur.
Hititlerde Kraliçe
Hititlerde kraliçe “Tawananna” olarak adlandırılmaktaydı. Kraldan sonra en yetkili kişi konumundadır. Aslında Kraliçe Puduhepa’nın hikayesi burada başlamaktadır. O dönemde nerdeyse hiçbir kadında yetki yoktu. Ancak Puduhepa bir kadın olarak çok fazla yetkiye sahipti ve bunu çok iyi kullanıyordu.
Kadeş Barış Anlaşması ve Puduhepa
Hititler, uzun bir süre Anadolu’da çok geniş bir alana hükmetmiştir. Bu kadar büyük bir devleti yönetmek, diğer devletler ile sürekli ilişkiler gerektiriyordu. Bugün bu ilişkileri ise çivi yazılı tabletler sayesinde görebiliyoruz. Kadeş Barış Antlaşması, bu belgelerin tarihteki en kıymetli belgelerden biridir. Tarihte en eski antlaşma Kadeş Barış Antlaşmasıdır. O dönemde iki güçlü uygarlık olan Hititler ile Mısırlılar arasında imzalanmıştır. Bu belgeyle ilgili bir diğer dikkat çekici nokta da antik çağ döneminin Hitit kraliçesi Puduhepa tarafından mühürlenmiş olmasıdır. Birçok kraliyet mührü kralın adını taşımasının yanı sıra Puduhepanın da adını taşımaktaydı. (Bu mühür bugün Adana müzesinde sergilenmektedir.) Antlaşma ile Hitit-Mısır ilişkileri barış ve kardeşlik üzerine inşa edilmiştir.
Yargıçlık Dönemi
Puduhepa birçok davada yargıçlık görevini de üstlenmişti. Bu durum bile antik çağ döneminde Puduhepa sayesinde; bir kadının ne denli etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Her yönüyle antik çağdan günümüze kadar olan süreçte; kadınlara çok fazla konuda ışık ve gurur kaynağı olmuştur.
Anadolu’da Bir Barış Kraliçesi: Puduhepa
Avukatlığın İlk Temsilcileri: Litailer adlı yazımızı okumak için tıklayınız
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!