Fiziksel Güzellik Adaleti Etkiler mi?

Fiziksel Güzellik Adaleti Etkiler mi?

Hepimiz annelerimizin güzel yavruları olarak dünyaya geliriz. Ama okul hayatından itibaren fiziksel farklılıklarımızın yüzümüze vurulduğunu vurulmasa da hissettirildiğini içten içe biliriz. Toplumlar bunu her ne kadar kabul etmese de şarkıların, şiirlerin sarı saçlara dağ gibi uzun boylulara, kara gözlülere yapıldığı bir gerçektir. Hiçbir şarkıda ve şiirde “ben senin kamburunu sevdim güzel şehla sevgilim” ifadelerine rastlanılmamıştır. Bu sadece doğu normlarında değil batı kültüründe de geçerlidir.

Truvalı Helen o dönemin güzellik kriterine uymayan normal bir kadın olsaydı şu an Mitolojinin bazı sayfaları boş kalacak; Odysseia Destanı diye bir destan olmayacaktı. Kısacası insanlar güzeli sever ama kimseye söylemez. Sosyal hayatta bu durumu kabullenmiş ve kendimizce önlemler almış olabiliriz. Ancak bu yazımızda bu ayrımcılığın bambaşka bir boyutunu inceleyeceğiz. Güzellik adaleti etkiler mi? “Yok canım o kadar da değil” diye içinizden geçirmiş olabilirsiniz. Ancak bu yazının devamında paylaşacağım veriler sizi hayal kırıklığı ve mutsuzluğa sürükleyebilir.

Yapılan çalışmalar, çekicilik ile tutuklanma, hüküm giyme, denetimli serbestlik cezasına çarptırılma ve hapsedilme dahil olmak üzere ceza yargılamasının çeşitli ölçütleri arasındaki potansiyel ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Adölesan Yetişkin Sağlığı Ulusal Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizi; Daha çekici kişilerin daha az çekici kişilere göre tutuklanma ve hüküm giyme olasılıklarının daha düşük olduğunu, ancak denetimli serbestlik cezasına çarptırılma veya hapsedilme olasılıkları arasında bir ilişki olmadığını ortaya koymuştur. Ancak burada çok farklı bir nüans da mevcuttur. Bu araştırma çekici olmanın faydalı etkisinin yalnızca kadınlarla sınırlı olduğunu ortaya çıkardı.

Konuyla ilgili Örnek çalışmalardan birkaç tanesi

İKİNCİ PENSİLVAN ÇALIŞMASI

Bu çalışmada 60 sanığın fiziksel çekiciliği, düzgünlüğü, temizliği ve giyim kalitesi baz alınmıştır ve gerçek vakalardan veri kaydedilmiştir. Suçlular cinayet, adam öldürme, tecavüz, adam kaçırma, silahlı soygun gibi ağır suçlardan yargılanmışlardır. Suçluların etnik kökeni Hispanik , beyaz ve siyahi olarak nitelendirilmiştir. Sonuç olarak çekici olmayan sanıklar çekici sanıklara göre daha fazla cezalandırılmıştır.

BİRİNCİ PENSİLVAN ÇALIŞMASI

Bu çalışma 15 gerçek yargıç ve 67 sanık üzerinde, Pensilvanya ve Philadelphia Mahkemeleri’nde yapılmıştır. Etnik kökenleri Hispanik, Siyahi ve Beyaz olarak nitelendirilmiştir. Sonuç; Ortalama düşük çekiciliğe sahip suçlular 4,10 yıl ceza alırken, yüksek çekiciliğe sahip suçlular ise 1,87 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

BEBEK YÜZ ÇALIŞMASI

Bu çalışma fiziksel çekicilikten ziyade yüz güzelliği ile ilgilidir. Araştırmacılar Zebrowitz ve McDonald bu sefer bebek suratlı sanıklarla hâkim kararları arasındaki ilişkiyi incelediler. Bebek surattan kasıt; büyük gözlü ince ve yüksek kaşlı, geniş alınlı ve küçük çeneli oval bir yüze sahip olmaktı. (Sanki güzelliğin tanımı yapılmış gibi). Massachusetts Eyaleti,421 mahkemeye ev sahipliği yaptı. Davaların %51’ini 3 yargıç geri kalanını 22 ek yargıç başkanlık etti. Sanıkların %78’i erkekti. Hem davacıların hem de davalıların %96’sı beyazdı ve %81’i 21 ile 50 yaşları arasındaydı. Çalışma sonrasında; Bir yetişkin ne kadar bebek yüzlü olma kriterine yakınsa, hukuk davalarında ‘kasıtlı eylemlerden’ suçlu bulunma olasılığı o kadar azdı. Daha da ilginci bebek yüzlü yetişkinlerin ihmalkâr eylemler iddialarında hiçbir etkisi olmamıştır. Görüldüğü üzere yapılan çalışmaların neticesi neredeyse hep aynı sonuca çıkmaktadır.

Daha detaylı verileri incelemek isteyenler; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6762156/ adresinde daha fazla araştırma sonucu bulabilirler.

Fiziksel Güzellik Adaleti Etkiler mi?

Türkiye’nin Seri Katilleri Bebek Yüzlü Katil adlı yazımızı okumak için tıklayınız

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir