Hukuk Fakültesi Öğrencilerine Küçük Bir Tavsiye; Zihin Haritası Tekniği

Hukuk Fakültesi Öğrencilerine Küçük Bir Tavsiye; Zihin Haritası Tekniği

Beyin ve öğrenme arasında güçlü bir bağlantı bulunmaktadır. Öğrenme ve nöronlar arasında bu bağ, insan beyni üzerinde yıllardır yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Beyindeki sinir hücrelerinin daima yeni bilgiye ihtiyacı vardır. Nitekim bu hücrelere yeni bilgi verilmediğinde görevini yerine getiremeyecektir. Bu hücrelerin görevini yeteri kadar yerine getirememesi ayrıca öğrenilen bir bilginin bu hücrede kalmasını zorlaştıracaktır.
Bilim adamlarının yapmış olduğu yıllar süren çalışmalar sonrasında; öğrenme için güçlü bir hafızaya sahip olmanın birçok tekniği geliştirilmiştir. Bu tekniklerden bir tanesi de “Zihin Haritası” metodudur. Bu teknik, “tekdüze bilgilerin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe aktarılmasına” yardımcı olmaktadır.

Zihin Haritası Tekniği Nedir?

Zihin haritası tekniği; beyinde bir bilgi akışını sağlayarak öğrenilen bilginin tam ve eksiksiz olarak depolanması amacıyla kullanılan etkili bir metottur. Ayrıca bu teknik, öğrenmeyi; öğrenen için oldukça keyifli bir hale getirerek bilginin beyin tarafından daha kolay özümsenmesini sağlar. Bu metodun beyin ve öğrenme için daha önemli etkisi ise; hafızayı ve düşünme yeteneğini geliştirerek kişilerin yaratıcılığının artmasının sağlanmasıdır.
Kısaca bu teknik; beyinde kayıt altına alınan bilgilerin, gerektiğinde kolayca hatırlanmasını ve aktarılmasını sağlayan bir not defteri olarak görülebilir.
Exeter Üniversitesi’nden Dr. Gordon Howe ve arkadaşlarının geliştirdiği “Zihin Haritası Tekniği” 1955 yılında bu tekniğin önemli geliştiricilerinden Tony Buzan ve yazar Melik Duyar’ın birlikte hazırladığı “Beyin Haritaları ve Derslerle Uygulama Teknikleri” isimli eğitim seti ile ülkemizde uygulanmaya başlanmıştır.

Zihin Haritası Tekniği Nasıl Uygulanır?

Bu tekniği sadece bir not defteri mantığı ile düşünülmemelidir. Bir not defterinin bilgiyi tutma amacından başka; bilgiyi oluşturmak, görselleştirmek, tasarlamak ve uygulamak özellikleri ile donatılmıştır. Birçok zihin haritası oluşturma yöntemi olmasına rağmen, tüm metotların ortak bir noktası vardır; “Merkezden yayılan ve basit, beyin dostu kavramlardan oluşan çizgiler, semboller, kelimeler, renk ve görüntüler kullanan doğal bir organizasyon yapısına sahiptirler.

Zihin haritaları, tekdüze bilgilerden oluşan uzun bir listeyi, beynin doğal işleyiş biçimine uygun olarak çalışan; renkli, akılda kalıcı ve son derece düzenli bir temaya dönüştürür.” Zihin haritası tekniğini kullanabilmeniz için bilginin yanında gereksiniminiz; temiz bir kâğıt ve farklı renklerden birkaç kalemdir. Kâğıdın boyutu, şekli, kalemlerin rengi hiçbir önem taşımamaktadır. Bu teknikte önemli olan tamamen sizin zevkinizdir.
Öğrenilmesi gerek konu üzerinde planlama yapılır, yol haritası çizilir. Daha sonra hazırlanan yol haritasında belirlenen her bir grup kâğıt üzerine farklı renkler ile işlenir. Konu kâğıdın merkezindedir. Konu ile ilişkili tüm detaylar bir ağacın dalları gibi konu öbekleri ile merkezden dağılır. Kâğıdı yatay tutmanız çalışma alanını çok daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır.

Zihin Haritası Neden Kullanılır?

Zihin haritası tekniği hafızayı ve düşünme yeteneğini geliştirerek beynin yaratıcılığını artırmaktadır. Bu nedenle öğrenilmesi zor olan bilgilerin kolayca kavranması ve ihtiyaç duyulduğunda hızlıca hatırlanmasına yardımcı olur. İnsan beyni bilgileri kolaydan zora doğru gruplandırarak öğrenir. Konular en temelinde henüz basitken öğrenmeye başlamak, konu ilerlediğinde daha da derinleşip zorlaştığında önceden öğrenilen bilgiler daha zor olan konuların kolayca öğrenilmesine yardımcı olacaktır.
Hukuk, düzenli olarak takip ve tekrar isteyen, düzenli not tutulmasını gerektiren dersler içermektedir. Derslerin sayısının fazla olması, sürekli akan ve birbiri içerisine geçmiş konular hukuk öğrencilerinin düzenli çalışmasını gerektiren en önemli faktörlerdendir. Hukuk; ezberle geçilmeyecek derecede karışıktır. Ayrıca hukuk öğrencileri bilirler ki; sadece önemli konuların altının çizilmesi düşünüldüğünde, bir kaynaktaki tüm içeriğin neredeyse önemli olduğu ve tüm kaynağın altının çizilmesi gerektiğidir.

Bu tekniği her bir konu için uygulandığında öğrenmenizi ve başarı grafiğinizi yükseltecektir. Bu nedenle dersin en başından en sonuna kadar bu tekniğini uygulamanız gerekir. Diğer bir deyişle derste aldığınız notlar kâğıt üzerinde tüm unsurları ile kapsamlı ancak bir o kadarda karmaşık şekilde yer alacaktır. Ancak bu notları bir kâğıt üzerinde bir merkeze oturtarak büyük bir resim oluşturmanız bilginin anlaşılmasını ve akılda kalmasını kolaylaştıracaktır.

Özetle kâğıda bakıldığında karmaşık bir yazı dizini değil de bir merkeze oturmuş sadece öğrenilmesi gereken bilgilerden oluşan bir resim göreceksiniz. Bu teknik ile çalışma alışkanlığı kazandığınızda, ders çalışmanın sizin için daha da eğlenceli hale geldiğini göreceksiniz.

Hukuk Fakültesi Öğrencilerine Küçük Bir Tavsiye; Zihin Haritası Tekniği

Avukatlar İçin Not Alma Teknikleri adlı yazımızı okumak için tıklayınız

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir