Avukatlar İçin Not Alma Teknikleri
Yazarak not tutmak hala sanal ortamdan not tutmaktan daha etkili bir yöntem. Sanal ortamda not tutmak sizi yavaşlatır, ilginizi dağıtabilir ve müvekkilinizi dinlemediğiniz etkisi oluşturabilir. Bu noktada hali hazırda bir çok kişi yazarak not tutmaya devam etmektedir. Yazarak not tutmak yaptığınız görüşmeyi aklınızda kalmasına, önemli noktaların unutulmamasına yardımcı olacaktır. Not almak konusunda bir çok fayda sıralayabiliriz. Ancak yazımızın temeli not almanın faydaları değil, not tutarken hangi yöntemi kullanacağınız ile ilgili.
Yazımızın başlığına baktığınızda “Avukatlar İçin Not Alma Teknikleri” nedir, böyle bir teknik mi var soruları aklınıza gelebilir. Tabi ki sadece avukatlar için özel bir not tutma tekniği yoktur. Ancak avukatların en yüksek düzeyde verim alabileceği not tutma teknikleri mevcuttur. Avukatlar İçin Not Alma Teknikleri başlığı altında size özellikle İngiliz ve Amerikalı avukatların en yoğun şekilde kullanmış oldukları not tutma tekniğinden bahsedeceğiz.
Avukatlar İçin Not Alma Teknikleri
Cornell Not Alma Tekniği
Cornell not alma tekniği az öncede bahsetmiş olduğumuz gibi dünyanın en önde gelen hukuk büroları tarafından en çok tercih edilen tekniklerden biridir. Bunun sebebi ise basit, anlaşılır ve toplantı veya görüşme sonrasında size her türlü bilgiyi sağlamasıdır. Tabi ki siz notlarınızı aldığınız sürece. Cornell yöntemini uygulamak çok basit. Kısaca açıklayacak olursak şu noktaları belirtmemiz yeterli olacaktır. Standart bir a4 kağıt alın. Yaklaşık 2-3 parmak kalınlığından sayfanın en üst kısmını boş bırakın ve yatay bir çizgi çekin. Aynı işlemi kağıdın alt tarafı için de uygulayın. Sayfanın orta ve büyük kalan kısmını göz kararı 4 eşit parçaya bölün ama çizmeyin. Sayfanın en sol tarafından bir çeyrek yani dörtte birlik kısmına denk gelecek şekilde dikey çizin. Böylece Cornell not alma tekniğine uygun taslağın hazır oldu bile. Açıklamayı bir görsel ile görüntülemekte de fayda var. Aşağıda yer alan görsel de kağıdınızı ne şekilde tasarlamanız gerektiğini açıkça görüntüleyebilirsiniz.
Yukarıda da görüntüleyeceğiniz gibi taslağımız oldukça basit. Ancak çizimim oldukça kötü diyorsanız, kırtasiye litaratüründe levenger pads olarak nitelendirilen not defterini satın alabilir veya şablonlarınızı sanal ortamda hazırlayarak çıktılarını alabilirsiniz. Levenger pads, Cornell not alma tekniğine göre tasarlanmış not defterleridir.
Şimdi ilk aşamada not defterimizin taslağını oluşturduk veya satın aldık. Artık not alma konusunda neyi nereye yazacağımızı ve nelere önem vermemiz gerektiğine geçebiliriz. Taslak üzerinde oluşan alanların bizim için farklı ifadeleri yer almaktadır. Kağıdı hatırladığınız üzere dört parçaya bölmüştük. Sayfanın en üst kısmı toplantı başlığı ve tarihinin girildiği alandır. Toplantı yapılış tarihi, teslim tarihi gibi tarih bilgilerini bu alana yazabilirsiniz. Orta alanın sol tarafında bulunan küçük alan anahtar kelime veya cümlelerin, önemli soruların yer aldığı alandır. Farklı ülkelerde Keyword olarak tanımlanan toplantı için önemli olan sözcük veya sözcük gruplarını bu alana yazmalıyız. Orta alanın sağ tarafına ise detaylı açıklamaları yapmalıyız. Ana başlık ve önemli kelimelerin açıklamaları ve detay notlar bu alana yazılmalıdır. Sayfanın en alt tarafında bulunan alana ise toplantı veya görüşme özetini yazmalıyız. Özet kısmını toplantı sonrasında da notlarınızı bir kez okuyarak yazabilirsiniz. Böylece hem kısa bir tekrar hem de yapılan toplantı ile ilgili detay bilgileri daha rahat hatırlayabilirsiniz. Not alma konusunda farklı işaret veya işaretçilerden de faydalanabilirsiniz. Genellikle akademik kariyer sahibi olan veya kendini bu yönlü geliştirmiş olan kişiler notları bu şekilde alabilmektedirler. Örneğin notlarınızı alırken harf ifadeleri yerine farklı diyagramlar kullanabilirsiniz. Akademik anlamda büyük anlamlar ifade eden diyagramlar kullanarak not alma sürenizi daha da kısaltabilirsiniz. Böylece sürekli not alma gibi bir eylem ile karşı karşıya kalmazsınız.
Avukatlar İçin Not Alma Teknikleri nden sadece biri olan, Cornell not alma tekniğini uygulamak gerçekten çok basit. Notlarınızı belirli bir sistem ve düzen içerisinde almanıza imkan sağlayarak daha doğru ve daha anlaşılır notlar almanıza imkan sağlayacaktır. Son olarak aldığınız notları kendinize veya büronuza özgü olarak bir toplantı şablonu üzerinde temize geçmeniz ve bu notları toplantı yaptığınız kişi veya kurumla paylaşmanız gerekmektedir. Bu işlem sayesinde toplantıya katıldığınız kişilerin not almaması, yapılan toplantı esnasında konuşulan konuların unutulması gibi faktörleri bertaraf edecektir. Sık sık duyduğunuz “ancak biz bu konuyu konuşmamıştık” cümlesini tekrar duymayacağınızı garanti etmesek bile azalacağına eminiz.
Sizlerinde özel olarak geliştirdiği “Avukatlar İçin Not Alma Teknikleri” başlığı altında paylaşabileceğiniz not tutma teknikleri varsa bizlerle ve diğer avukatlarla aşağıda yer alan yorum alanı üzerinden paylaşabilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!