Hukuk Bürolarında Ofis Dizaynı
Hem çalışanlar hem de müvekkiller ve danışanlar açısından önemli olan bir konu “atmosfer” Hukuk büronuzda hangi dizaynları kullanarak, kime ne anlatmak istiyorsunuz? Farklı bir “atmosfer” olsaydı neler değişirdi? Büronuzun tarzı gerçekten işinizin ne kadarını kapsıyor?
Hukuk bürosu veya avukatlık ofisi denildiğinde herkesin aklına ilk olarak ciddiyet, kahverengi deri takımlar, ağır masalar, adaleti temsil eden klasik objeler; Adalet Tanrıçası ve Terazi, Tokmak ve hepsinden önemlisi ciddi bir ortam yaratmak uğruna yapılmış birçok çaba. Peki ya tüm bunlar farklı olsaydı, hukuk büroları veya avukatlık ofisleri neler yapardı? Ya da avukatlar aslında nasıl bir ortamda çalışmak isterdi?
Günümüzde avukatlar da aynı birer şirket gibi markalaşma ve hizmetlerini de bir ürün gibi pazarlama sürecine geçmiş bulunuyorlar. Hukuk bürolarının hizmetlerini bilgi birikimleri, deneyimleri, yetenekleri, imkânları oluşturmakla beraber; tüm bunları bütünsel olarak birleştiren ve tarz ve isteklerine uygun bir şekilde o imajı yansıtmaları gerekmektedir.
Butik ve özel hizmetlerde bulunan bir hukuk bürosu mu? Danışmanlığa ve şirketlere hizmet veren uzun saatler çalışma ortamında bulunması gereken, toplantılar ile danışanlarını ağırlayan kurumsal ve konforlu bir hukuk bürosu mu? Gelenekselliğe önem veren, gelenekselliğin içinde günümüz teknolojisi ile çalışma ortamını oluşturan bir hukuk bürosu mu? Farklı departmanları içinde barındıran ve her departmana özel bir konfor sağlayan çoklu hizmet veren bir hukuk bürosu mu? Aslında hepsi ya da hiçbirini seçebilirsiniz. Ancak kendinizi ve hitap etmek istediğiniz hedefe uygun bir ortamda hizmetinizi sunmak hem sizin ve çalışanlarınız hem de hedef müvekkil ve danışanlarınız için çok büyük bir şevk yaratacaktır.
Büronuzun kaç m2 olduğu ile değil aslında nasıl bir tarza sahip olmak istediğinizle ve en önemlisi nasıl hizmet vereceğinizle ilgilenmelisiniz. Böylece kendinizi kısıtlamadan istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz.
Öncelikle ofisimizin konsepti ve hizmet vereceği hedef belirlendikten sonra bu hedefe uygun ofis içinde çalışması gereken kişiler ve görevleri saptanmalıdır.
Hukuk Bürolarında Modern ve Farklı Ofis Dizaynı
Butik hizmet vermeyi planlıyorsak ve ofisimiz m2 olarak bize yeterli ise; hem çalışanların hem de müvekkil ve danışanların geldiğinde özel bir yere geldiği ve aslında işini bilen uzman kişi ile görüşecekleri duygusunu hem hissetmeli hem de gözleri ile görmeleri gerekmektedir. Butik ofislerde bazen bir karşılama alanı olmaz ya da bu olan oldukça küçük olur. Küçük alanları; çok fonksiyonlu kullanabilir ve özel objelerle büronun tarzını yansıtabilirsiniz. Butik ofisler için hem şık bir görünüm hem de fark yaratan konseptler için açık ve koyu renkli ahşap ve rüstik tercihinde bulunulabilir. Kahverengi renkleri tercih etmek yerine, krem ve gri, siyah ve kül rengi gibi renkler ile kullanılırken iddialı renklerle tarz konusunda düşünülmeyen detayları ofisinizde kullanarak, aslında bakış açınızda da her zaman düşünülen açının dışında da baktığınızı gösterebilirsiniz.
Renk seçimlerinde araya katılması planlanan renkler için; mavi, mor, lacivert, turuncu kullanılabilir. Özellikle hukuk ofisleri ile özdeşleşmiş kırmızı,yeşil,sarı renklerinin kullanılmaması tavsiye edilir.
Sadece renkler ve mobilyalar değil, bu tarzı yansıtmayı sağlayacak mekanın geri planını da düşünmek lazım. Bu noktada taş duvar veya kaliteli kağıt kaplamalar, yer için ahşap veya seçilmiş taşlarla tarz tamamlanmış olacaktır.
Klasik hukuk aksesuarlarını farklı bakış açıları ile kullanmak hem “hukuk simgelerini” hem de tarzın bütünleyicisi olan bakış açısını bir kez daha yansıtmış oluruz.
Ofisimizde rahatlatıcı, modern, toplantı salonlarının bekleme alanlarının olduğu bir ortam oluşturmak, rahatlık ve tarz sahibi olarak ve yaratıcı fikirlerle çalışma alanınızda fark yaratmanız hukuk büroları içinde geçerli bir durumdur. Tamamen minimalist yaklaşımdan esinlenerek iyi bir alan planlaması ile; sade, şık ve etkileyici bir ofisiniz olabilir. Bunun için siyah, beyaz, açık griler, cam ve metal aksamlar kullanılırken, ofiste şeffaf çalışma alanları yaratılabilir.
Hukuk bürolarında oldukça fazla kırtasiye malzemesi ve kitap olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Eğer tasarımda minimalist yaklaşıma yönelmek ve birazda gelenleri şaşkın çevirmek etkilenmelerini sağlamak istiyorsak belki de odamızda bilgisayar masa ve birkaç aksesuar dışında başka hiçbir şey görmemeleri sağlanabilir.
Cam kapılar, cam bölmeler, cam toplantı odaları burada önemli olan cam yapılan alanlarda özel bir durumda kapatılmaya ihtiyaç varsa buna uygun elektronik jaluziler işi kolaylaştıracaktır.
Giriş ve karşılama alanları, için farklı ve yaratıcı çözümler… Ofise ilk girişte kişilerin dikkatini çekme yöntemleri arasındadır.
Ofis ortak alanına kurulmuş cam bir kütüphane ile dikkat çekici hem de alandan kazanılabilir.
Ofisimizin dizaynı nasıl olursa olsun dolap içlerimiz ve görünmeyen alanlar hem toplu hem de istenilen şeylere ulaşmak için ergonomik tasarlanış olmalıdır.
Hukuk bürolarında konforlu çalışabilmek için aydınlatma sistemleri oldukça önemlidir. Bu noktada hem büronun genel tarzını yansıtan hem de iyi bir aydınlatma sistemi kurmak gerekmektedir.
Hukuk Bürolarında Toplantı Odası
Toplantı odaları konusuna gelirsek eğer mutlaka bir hukuk bürosunda küçük yada büyü bir toplantı odasının olmasının oldukça fazla olumlu etkileri olacaktır. Eğer alan problemi varsa bir oda büronun tarzına göre bölümlenerek içerisinden bir toplantı odası elde edilmesi alternatifi düşünülebilmektedir. Bu noktada eğer odadan bölümlendirme yapıyorsak; cam, metal ve ahşap bölme yöntemleri kullanılabilir. Ayrıca toplantı odasında bir projeksiyon veya monitör, televizyon olması her zaman toplantılarda kolaylık sağlayacak ve teknolojiyi kullandığınızın da bir ispatı olacaktır.
Farklı bir ortamda eğlenceli bir toplantı ortamı veya konferans salonu oluşturulabilir.
Hukuk ofislerinde yapılacak tüm bu dizayn çalışmaları aslında hedeflenen kitleler ve işlere göre tasarlanması gereken bir süreç. Tüm bu dış materyaller ile çalışma sistemini de düzenlemek gerekir.
Büronuzda her şeyi yeniden oluşturabilirsiniz. Bunun için isterseniz sıfırdan tasarlayın, isterseniz var olan yapınızı yeniden yapılandırarak istediğiniz sonuca ulaşın.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!