Hukuk Büro Yönetimi
Hukuk Büro Yönetimi Dersi , Hukuk Fakültelerinde Okutulmalı mı ?
Neredeyse her sektörde globalleşen dünyamızda , hukuk sektörü de globalleşmeden payını almıştır. Yaklaşık 20 sene öncesine kadar çok ortaklı ve kurumsal hukuk bürolarının sayısı gerçekten çok azdı. Ama günümüzde ciroları bir fabrikanın cirosunun üzerinde olan hukuk büroları mevcut. Bu sebeple nasıl ki bir fabrika içerisinde yönetim departmanları ve iş süreçleri mevcut ise benzer şekilde kurumsallaşan hukuk büroları da , yaşamlarını sürdürebilmek için temel yönetim anlayışı içerisinde organizasyon yapısını düzenlemek zorundadır.
Peki Hukuk Büro Yönetimi Dersi , hukuk fakültelerinde okutulmalı mı ? Bilgi Üniversitesi bu konuyla ilgili bir çalışma başlatmış ve ilk kez 2013 yılı bahar dönemi için seçmeli ders olarak Hukuk Büro Yönetimi Dersi ‘ni açmıştır. Ders ile ilgili olarak hali hazırda bir kitap bulunmamaktadır. Ancak yine Bilgi Üniversitesi 2014 yılı için kitap çalışmalarına hız vermiştir. Her geçen yıl artan avukat sayısı ve rekabet oranı nedeni ile , kurumsallaşmış hukuk bürolarının gerçekten ihtiyaç duyacağı bir husustur Hukuk Büro Yönetimi. İş süreçlerinin iyileştirilmesi , ihtiyaç duyulan departmanların ve iş tanımlarının oluşturulması , müvekkil ilişkileri yönetimi ile müvekkil ve karşı tarafların daha etkin yönetilmesi , finans ve bütçe yönetimi , insan kaynakları yönetimi ve stratejik planlama ile iş geliştirme artık kurumsal hukuk bürolarının efektif bir şekilde çözümlemesi gerektiği konulardır.
Hukuk Otomasyon Sistemi
Tüm bu süreçlerin takibinin ve en verimli şekilde yönetilebilinmesinin adına hukuk otomasyon sistemlerinin kullanımı neredeyse zorunlu hale gelmiştir. Çünkü tüm bu süreçlerin yönetiminde ihtiyaç duyulacak her türlü bilgi ve dokümanın depolanması ile anlık olarak raporlanması ancak hukuk otomasyon sistemleri ile yapılabilir. Örnek olarak saatlik olarak planlanan işlerin ve saatlik ücretlerinin takibi ile hangi müvekkil adına gerçekleştiği ve sonucunda ne kadarlık bir serberst meslek makbuzunun oluşturulacağı gibi bir süreç ancak hukuk otomasyon sistemleri ile yapılabilir. Aksi halde hedeflenen iş geliştirme , iyileştirme ile verimlilik bir anda en alt seviyeye inecektir. Tek bir hukuk otomasyon sistemi üzerinden tüm işlemlerin de yapılabilinmesi ayrı bir önem taşımaktadır. Ayrı ayrı programlar üzerinde yapılan işlemler sonucunda çok büyük bir iş yükü ve zaman kaybı ortaya çıkacaktır. Ayrıca bir çok departman tarafında da rahatlıkla kullanılabilinmesi de ayrı bir önem meselesidir. Finans departmanından bir kullanıcının hukuk otomasyon sistemini kullanamaması durumunda , tüm finans ve muhasebe işlemleri sekteye uğrayacak ve ayrı program tarafında tutulan muhasebe hesaplarının raporlanmasında sorunlar teşkil edecektir. Bu konuda hem komple bir sistem hem de her yerden erişilebilir olma özellikleri ile KolayOfis ve KolayOfis Kurumsal , hukuk otomasyon sistemleri konusunda kullanıcılara tam istedikleri anlamda yardımcı olabilmektedir. Farklı programa gereksinim duymadan istenildiği kadar departmanın aynı anda işlem görmesini sağlar ve iş geliştirme , iyileştirme ve ekonomiklik ile verimlilik konularında , hukuk büro yönetimlerine maksimum fayda sağlar. Çağrı merkezi , muhasebe , yönetim ve mevcut olan her departmanın aktif olarak KolayOfis Hukuk Otomasyon Sistemleri ‘ni kullanması mümkündür. Ayrıca opsiyonel olarak oluşturulacak olan süreç yönetimleri ile oluşturulacak olan süreçlerden maksimum fayda elde edilir.
Hukuk Büro Yönetimi , standart işletme yönetimleri ile benzerlik gösterdiği gibi , işleyişleri açısından çok büyük farklılıklarda göstermektedir. Daha önce hukuk bürosunda hizmet vermemiş bir işletme danışmanı , yapacağı analizler ve bu analizler sonrasında oluşturucağı çözümler , maksimum faydayı getirmeyebilir. Bu sebeple hem sektör içerisinde olan hem de tamamıyla Hukuk Büro Yönetimi konusunda ihtisas yapmış bir danışmanın getireceği çözümler çok daha etkin olacaktır.
Tüm bu detayların sonucunda Hukuk Büro Yönetimi dersi , kurumsallaşan hatta globalleşen hukuk bürolarında çok fazla çözüme ışık tutabilir. Bilgi Üniversitesi ‘nin yapmış olduğu çalışmanın yakın zamanda diğer üniversitelerimize de sıçramasını beklemekteyiz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!