İlk Kadın Mübaşir

İlk Kadın Mübaşir

1997 yıllarında Ankara Adliyesi’nde ilk kadın mübaşir Nurten Hanım’ın sesi koridorlarda yankılanmaya başladı. Türkiye’nin ilk kadın mübaşiri olarak bir dönem gazetelerde yer aldı. Böylece erkeklerin egemenliğinde olan bu görevde artık kadınlarda kendilerine yer buldu. Aslında gerek görev tanımıyla gerekse kelime anlamıyla hiçbir şekilde erkek kavramı barındırmayan bu görev uzun yıllar boyunca erkeklerin mesleği olarak bilindi. Belki de hala böyle bilenler vardır. Mübaşir; mahkemede duruşmaya girecek kimseleri çağıran, yargıçların emirlerini yerine getiren ve belgeleri getirip götüren kişi demek. Bu işi neden bir kadın yapamasın ki. Zaten yargıçlar kadın olabiliyorken neden onunla birlikte iş yapan başka bir görevli kadın olmasın. Kabul ediyorum dosya taşımak kas gücü istiyor tabi ama bu biraz yetersiz bir bahane gibi olmuyor mu?

Nasıl Mübaşir Oldu?

Nurten Koç Ankara’da Adalet Bakanlığı’nın Konuk Evi’nde çalışıyorken kızını verebileceği bir kreş olmadığı için Ankara Adliyesi’ne tayinini istiyor. Ama Ankara Adliyesi’ndeki tek boş kadro var o da mübaşirlik. Herkesin şaşkın bakışları altında işine dört elle sarılan Koç gelen tepkilere rağmen görevini severek yapmış.

Kadın Mübaşirlerimiz

İlk kadın mübaşir Nurten Koç olmuştu ve arkasından bu mesleği seçen diğer kadınları da tanıyalım. 2006 yılında Sivas Adliyesi’nin ilk kadın mübaşiri olan Pınar Ekinci. 2009 yılında Kastamonu Adliyesi’nde göreve başlayan Mehtap Demirezen. Demirezen mübaşir olarak başlamış olsa da göreve kısa sürede katip olmuş ardından müdürlük sınavına girmiş. Geçtiğimiz yıl Küre Adliyesi’nde müdür olarak görevine başlamış. Adalet Meslek Yüksekokulu mezunu olan Demirezen’in hedefinde DGS ile Hukuk Fakültesi’ne girmek var. Böylesine bir azme ve başarıya sahip olan bir kadın için bu hedef hiçte ulaşılamaz değil.

Nasıl Mübaşir Olunur?

Bu mesleği yapmak isteyenlerin öncelikle lise ve dengi bir okula ait diplomanız olmalıdır. KPSS’den en az 70 puan almalıdır. Adalet Bakanlığı’nın açmış olduğu mülakat sınavına girmelidir. Eğer tüm bunları başarılı bir şekilde yapabilirse mübaşir olabilir. Tabi bu görev bir memuriyet olduğu için sınav esnasında ve sonrasında 35 yaşını aşmamış olmanız gerekmektedir.

İlk Kadın Mübaşir

İlk Kadın Avukat – Süreyya Ağaoğlu adlı yazımızı okumak için tıklayınız

1 cevap

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir