Kadına Şiddet ve Korunmadığı Yasalar - 1

Kadına Şiddet ve Korunmadığı Yasalar

Ülkemizde ve dünyada kadına yönelik şiddet ne yazık ki her geçen gün artmakta ve her vicdanlı insan buna şahit olurken konuyla ilgili daha da çok bilinçlenmek istemekte.

Bu yazımızda dünyada kadın şiddetiyle ilgili kısa istatistiki bilgiler ve Dünyadaki kadın haklarına ilişkin kısıtlamaları maddeler halinde paylaşacağız.

Kadına Şiddet Verileri

  • Küresel olarak 2017’de kasıtlı olarak öldürülen 87.000 kadının, yarısından fazlasının samimi arkadaşlar veya aile üyeleri tarafından öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Bu da dünyadaki 137 kadının kendi tanıdıkları tarafından öldürüldüğü anlamına gelmektedir. 2017’de kasten öldürülen kadınların üçte biri (30.000), eski sevgilileri veya eski eşleri tarafından öldürüldü.
  • Yetişkin kadınlar, dünya genelinde tespit edilen tüm insan kaçakçılığı mağdurlarının yüzde 51’ini oluşturuyor. Kadınlar ve kızlar birlikte yüzde 71’i oluşturuyor, kızlar her dört çocuk kaçakçılığı kurbanının yaklaşık üçünü temsil ediyor. Her dört kaçakçılığın yaklaşık dörtte biri kadın ve kız çocuğu cinsel sömürü ticareti  amacıyla  yapılmaktadır.
  • Günümüzde yaşayan en az 200 milyon kadın ve kız çocuğu, 30 ülkede yaygın olduğu bilinen kadın sünneti geçirmiştir. Bu ülkelerin çoğunda kızların çoğunluğu beş yaşından önce sünnet edilmiştir. Nüfus hareketiyle birlikte, kadın sünneti, özellikle göçmen ve mülteci kadınlar ve kızlar arasında küresel boyutta bir uygulama haline gelmektedir.
Kadına Şiddet ve Korunmadığı Yasalar - 2
Kadına Şiddet ve Korunmadığı Yasalar – 2

Kadına Şiddet Verileri Devamı

  • Küresel olarak, her üç öğrenciden biri (11 ve 15 yaşları arasında), okuldaki akranları tarafından en az haftanın bir günü okulda zorbalık yaşamaktadır. Kız ve erkek çocukların zorbalık yaşama oranları eşittir. Bununla birlikte, erkeklerin kızlara göre fiziksel zorbalık yaşamaları daha muhtemeldir ve kızların psikolojik zorbalık yaşamaları, özellikle göz ardı edilmeleri ya da bırakılmaları ya da kötü söylentilere maruz kalma olasılıkları daha yüksektir. Kız öğrenciler ayrıca yüzlerinin veya vücutlarının erkek çocuklardan daha sık görünmesi nedeniyle eğlenildiğini de bildirmektedir. Okula bağlı cinsiyete dayalı şiddet, evrensel eğitimin ve kızların eğitim haklarının önündeki en büyük engeldir.
  • Avrupa Birliği’ndeki her 10 kadından biri, 15 yaşından beri siber taciz yaşadığını bildirdi (istenmeyen, hakaret edici cinsel içerikli e-postalar veya SMS mesajları ya da sosyal paylaşım sitelerinde uygunsuz, uygunsuz gelişmeler de dahil olmak üzere). Bu risk, 18 ve 29 yaş arasındaki genç kadınlar arasında daha yüksek olduğu gözlemlendi.
  • Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan yapılan çok ülkeli bir çalışmada kadınların yüzde 40 ila 60’ı, sokak temelli cinsel taciz yaşadıklarını söyledi (çoğunlukla cinsel yorumlar, takip etme / takip etme veya bakma). Erkeklerin yüzde 64’ü bu tür eylemleri yaptıklarını beyan etti.
  • Avustralya anketinden elde edilen sonuçlar, son beş yılda iş gücüne dahil olan 15 yaş ve üzerindeki beş kadından (yüzde 39) neredeyse ikisinin, bu dönemde iş yerinde cinsel tacize uğradığını göstermektedir.
Kadına Şiddet ve Korunmadığı Yasalar - 3
Kadına Şiddet ve Korunmadığı Yasalar – 3

Korunmadığı Yasalar

Bu genel verilere bakıldığında dünyada kadına uygulanan fiziki veya psikolojik şiddet ülke ayırmaksızın devam etmekte. Bunun başlıca nedenleri var. Ancak birtakım yasalarda bu şiddeti destekler nitelikte, aşağıda bazı örnekler yer almaktadır.

  1. Amerika Birleşik Devletleri’nde tecavüzcüler yedi eyalette ebeveyn haklarını talep edebilir. Amerika’da yedi eyalette Tecavüzcünün ebeveyn haklarını talep etmesini engelleyen herhangi bir yasa yoktur. Bu eyaletler; Maryland, Alabama, Mississippi, Minnesota, Kuzey Dakota, Wyoming ve New Mexico. (Kaynak: Dünya Ekonomik Forumu )
  2. Mısır’ın Arap Cumhuriyeti’nde evli bir kadın “evi yalnızca yasaların veya geleneklerin izin verdiği amaçlar için terk edebilir, aksi takdirde kocasının iznine ihtiyaç duyar veya maddi destek hakkını kaybeder. Kaynak: “Kadınlar, Ticaret ve 2016 Hukuku”, s. 8)
  3. 32 ülkede kadınlar pasaport başvurusunda bulunmak için eşlerinin iznine ihtiyaç duymaktadırlar. 30 ülkede de kadınlar nerede yaşayacaklarını seçememektedir. (Kaynak: “Kadınlar, Ticaret ve 2016 Hukuku”, s. 9)
  4. İsrail’de Bir Kadın boşanabilmek için önce eşinden izin almalıdır. (Kaynak: Ekonomist )
  5. Bir Nijeryalı koca, karısını “düzeltmek” amacıyla, Ceza Kanunu’nun 55. Maddesi uyarınca ona vurabilir. (Kaynak: “ Nijerya’da Kadın ve Hukuk: Bir Yeniden Değerlendirme ”, s. 289)
  6. Rusya’nın cinsiyet temelinde ayrımcılığı yasaklayan cinsiyet eşitliği mevzuatı 13 yıldan beridir beklenmektedir. (Kaynak: Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması)

Kadın ve Erkeklerin Eşit Olduğu Yasa ve Ülkeler

Kadına Şiddet ve Korunmadığı Yasalar - 4
Kadına Şiddet ve Korunmadığı Yasalar – 4

Dünya Bankası’ndan gelen yeni bir rapora göre, dünyadaki sadece altı ülke kadınlara ve erkeklere yasa kapsamında eşit haklar vermektedir. Bunlar; Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg, Belçika ve İsveç’tir. Dünya Bankası ilgili raporda ilginç çıkarımlarda bulunmuş. “Cinsiyet eşitliğinin sağlanması sadece yasalardaki değişikliklerden daha fazlasını gerektiriyor” demiştir. Raporda ayrıca “Yasaların anlamlı bir şekilde uygulanması gerekiyor ve bunun sürdürülmesi için siyasi irade, toplumdaki kadın ve erkeklerin liderliği ve kökleşmiş kültürel norm ve tutumlarda değişiklik yapılması gerekiyor.“ diyerek belki de bütün ülkeler için bu konudaki yol haritasını çizmiş olmuştur.

Kadına Şiddet içerikli diğer yazılarımızı da incelemek isteyebilirsiniz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir