Uçakta Sigara İçmenin Faydaları

Uçakta Sigara İçmenin Faydaları!

Sigara içmenin sağlığa zararları konusunda neredeyse tüm bilim insanları fikir birliğine varmışlardır. Toplum bilincinin yerleşmesi ile birlikte, sigara içmeyen insanları; sigara içilen ortamlarda solumuş oldukları sigara dumanının zararlı etkilerinden korumak için “Sigara Yasakları” konulmaya başladı. Birçok ülkede kademeli geçişler uygulanırken, ülkemizde birçok alanda bu yasakları uygulamaya başladı. Sigara yasağının konulduğu alanlardan bir tanesi de uçaklardı.

Ülkemizin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi olan Türk Hava Yolları bu yasağı ilk uygulayan markalardan biri oldu. 1986 yılında getirilen yasakla artık yurtiçi ve 6 saatin altında sürecek uçuşlarda sigara içilemeyecekti. Tartışma yaratan bu kararın tartışmaya açılması uzun sürmedi. Tiryakilerin bu süre içerisinde sigara içememeleri nedeni ile uçağın tuvaletlerinde gizlice sigara içmeye kalkmaları. Bu durumun çok daha tehlikeli sonuçlara yol açabilecek olması; Türk Hava Yollarının bu kararını yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Sigara içenler ve içmeyenlerin arasında kalan şirket 1990 yılında bir anket düzenleyerek yolcuların fikrini aldı. Anket sonucuna göre yasağın devamına karar verdiler. Uygulanan bu yasak 1999 yılında ise genişletilerek süre gözetmeksizin tüm iç ve dış hatlarda uygulanmaya başladı.

Yabancı Havayollarında Durum

Uçuşlarda sigara tüketimi özellikle uçakların birinci sınıf bölümünde ekstra tüketime giriyordu. Bu alanlar uçaklarda lüks bir restoran gibi hizmet veriyordu. Ayrıca tüketilen alkol ve yemek havayolu şirketi için ekstra bir gelir olarak görünmekteydi. Bu nedenle havayolu şirketlerinin birçoğu aslında bu yasağı desteklemiyorlardı.

İster inanın ister inanmayın sigara içilen uçakta sigara içmenin çok hayati faydaları da bulunmaktaydı. Yeryüzünden 10 bin metre yüksekte yaklaşık 850 km hızla seyreden bu taşıtların gövdesinde, maruz kaldığı basınç nedeni ile zaman zaman kılcal çatlaklar meydana gelmektedir. İçerisinde sigara içilen uçaklarda, bu çatlaklardan sızan katran uçağın gövdesinde iz bırakmaktaydı. Sonuç olarak uçağın bakımı ile sorumlu olan mühendislerin bu çatlakları çok daha kolay bulmalarını sağlamaktaydı.

Kurtulanların Tamamı Sigara İçenlerdi

Bir ironik olayda 1948 yılında yaşandı. Norveç’te bir iç hat uçuşunu gerçekleştiren uçak şiddetli ters bir rüzgarın etkisiyle düştü. Kabin ekibi ile birlikte 19 yolcu hayatını kaybetti. Bu kazada 26 yolcu kazadan sağ olarak kurtuldu. Kazadan sağ olarak kurtulan yolcuların ortak bir özelliği vardı. Hepsi uçağın arka tarafında yer alan Sigara içilen alanda seyahat etmektelerdi.

Sigaranın yasaklanması en çok uçuş görevlilerini mutlu etti. Sigara içenleri bile çoğunlukla rahatsız eden bu zifir katranına maruz kalmaktı. Bu yüzden Uçuş görevlilerin sağlığı için büyük tehlike oluşturuyordu. Ayrıca servis için uçağın koridorunda ilerleyen uçuş görevlileri; koridor tarafında oturan ve dirseklerini koltuğun kolçağına dayayan sigara içen yolcularının yanan sigaraları nedeni ile yanmaktalardı.

Günümüzde uçuşlarda sigara tamamen yasaklanmış durumda. Bir alan hariç! Siz de uçarken sigara içmek istiyorsanız yapmanız gereken bir pilot lisansına sahip olmak. Uçtuğunuz uçağı sizin kullanıyor olmanız. Yanlış duymadınız; uçağın otomatik pilotta olması koşulu ile pilotların uçuşlarda sigara içmesine göz yumulabiliyor. Her ne kadar tehlikeli görülse de aslında olayın mantığı çok basit; “uzun süre nikotin alamadığı için strese giren bir pilot, kabinde sigara içen bir pilottan daha tehlikeli olabileceği ihtimali.”

Her ne kadar bloğumuzun başlığı uçakta sigara içmenin faydaları olsa da, “Sigara içmek sağlığa zararlıdır ve kansere yol açtığı bilinen 70’ten fazla madde içermektedir.”

Uçakta Sigara İçmenin Faydaları

Bir zamanlar Kahve Neden Yasaktı adlı yazımızı okumak için tıklayınız

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir