Hukuk Fakültesi Mezunu Ünlü Gazeteciler
Gazete ve televizyon gazeteciliği, sorumlu olduğu topluma siyasi, diplomatik ve uluslararası konularda en doğru ve işlevsel bilgiyi aktarmak konusunda büyük bir sorumluluğa sahiptir.
Bu yazımızda insan hayatına katkı sağlayan, fark yaratan, şeffaf ve doğru haberleri bizlere sunan Hukuk Fakültesinden mezun gazete, televizyon ve kitaplarıyla bizlere ulaşan aynı zamanda avukat olan Basın mensupları isimlere göz atacağız.
İşte Hukuk Fakültesi Mezunu Ünlü Gazeteciler
Taha Akyol
1946 yılı Yozgat Doğumlu Taha Akyol 1964 yılında lise eğitimini tamamlamış, İstanbul Hukuk Fakültesine devam etmiş ve mezun olmuştur.
Gazetecilik hayatına 1977 yılında Hergün gazetesinde başladı 12 eylül 1980 darbesinde tutuklanarak Mamak cezaevinde yattı. Yankı dergisinde, Meydan gazetesinde köşe yazarlığı ve Tercüman gazetesinde Genel Yayın Yönetmenliği yapmıştır. 20 yıla yakın Milliyet gazetesinde Objektif isimli köşesinde yazılarına devam etmiştir. Ankara barosu kayıtlı avukatıdır.
Şu an Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığının yanında CNN Türk’de Eğrisi Doğrusu programını hazırlayıp sunmaktadır.
Türk’ün Ateşle İmtihanı belgeseli geniş kitlelerce beğeni almıştır.
Birçok ödülle gazetecilik mesleğini taçlandıran Taha Akyol en son 2017 yılında KAMU_DER tarafında yılın gazeteci yazarı ödülüne layık görülmüştür.
Mehmet Barlas
1942 yılı Ankara doğumlu Mehmet Barlas gazeteci ve Gaziantep eski milletvekili Cemil Sait Barlas’ın üç çocuğundan ortancasıdır. Okuma yazmayı erken öğrenen Mehmet Barlas Mimar Kemal İlkokulu’na 3. sınıftan başlamıştır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1959 yılında kazanmış 12 yıl sonra 1971 yılında mezun olmuştur.
Türkiye Milli Talebe federasyonunda basın komisyonluğu başkanıydı. Daha sonra 12 Mart muhtırası sonucu kovulana kadar Cumhuriyet gazetesinde dış haberler servisinde çalıştı.
İşsiz kalmamak adına dokuz ay boyunca amcasının fabrikasında hukuk müşavirliği yapmıştır.
Mehmet Barlas Günaydın, Cumhuriyet, Milliyet, Akşam ve Yeni Şafakta köşe yazarlığı ve yöneticilik yapmış, ATV ana haberi sunmuştur.
Halen Sabah gazetesinde Başyazı adlı köşesinde çalışmaya devam etmektedir.
Emre Kongar ile beraber hazırladığı Yorum Farkı, Mehmet Barlas ile 45 dakika, Oğuz Haksever’le beraber sunduğu Makam Farkı programları ile televizyon gazeteciliğinde de başarılı olmuştur.
Aynı zamanda Okan Üniversitesi Mütevelli Heyetindedir.
Güneri Civaoğlu
1939 yılında Ankara’da doğmuştur. İlk anıları babasının Hürriyet gazetesini ona okuyup saçlarını okşayarak onu gazetecilik konusunda cesaretlendirmesi olsa dahi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanmıştır. Okurken aynı zamanda çalıştığı için okulunu 8 yılda tamamlamıştır.
Gazeteciliğe Yeni Tanin’de 1961 yılında başlamıştır. Derya Dergisi, Akis Dergisi ve Yeni İstanbul gazetesinde muhabirlik yapmıştır.
Güneş gazetesini kurmuş genel yayın yönetmeni ve ortağı olarak görev yapmıştır. Sabah gazetesinde on yıl boyunca köşe yazıları yazmış, 1996 yılından itibaren Milliyet’de köşe yazılarıyla okuyucuyla buluşmaya devam etmiştir. Televizyon hayatına Kanal D Ana haber den sonra günlük siyasi durumu sekiz yıl boyunca yorumlayarak başladı. 2004 yılında Kanal D de kendi hazırlayıp Sunduğu Şeffaf Oda programıyla halen CNN Türk kanalında yayın hayatına devam etmektedir.
İstanbul Barosuna kayıtlı Güneri Civaoğlu aynı zaman da Bilgi Üniversitesinde İletişim dersleri vermektedir.
Çiğdem Toker
15 Ağustos 1965 Diyarbakır doğumlu olan Çiğdem Toker Ankara Hukuk fakültesini bitirmiş bir gazeteci ve köşe yazarıdır. Ancak yetenekleri sadece bu alanda sınırlı kalmamıştır. Kendisi aynı zamanda seslendirme sanatçısı ve kendine ait besteleri başarıyla icra eden bir sestir.
Gazetecilik hayatına Anka Ajans’ta Kültür-sanat muhabiri olarak başladı. Nokta dergisi ve Ekonomik Panorama dergisinde yazılarına devam etti. Hürriyet Gazetesi Ankara Ofisinde ekonomi haberciliği yaptı. Daha sonra Akşam Gazetesinde Ankara temsilciği yaptı aynı zamanda köşe yazarlığına devam etti.
Şu an Cumhuriyet Gazetesinde köşe yazılarıyla okuyucularıyla buluşmaktadır.
Ödülleri ; İÜ İktisat Fakültesi’nin “En İyi İktisat Muhabiri” (1995)
“Sabah” gazetesinin “MuammerYaşar Bostancı Büyük Ödülü (1997)
“Milliyet” gazetesi “Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü (2001)
TGC’nin “Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü (2005)
Çiğdem Toker’in aldığı ödüllerin yanı sıra ‘Kuğulupark’şarkısı ile sosyal platformlarda yerini almıştır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!