Avukat Sendikası

Türkiye’nin ilk “Avukat Sendikası” 26 Kasım 2014 tarihinde avukatlık mesleğinde 4 yılını geçirmiş olan Avukat Sedef Ünal başkanlığında İstanbul valiliğine verilen dilkeçe ile kurulmuştur. Avukat sendikasının kurulmasında bir çok alt neden bulunmaktadır. Türk hukuk sisteminde ve baroların çalışmasında avukat sendikası neler yapmayı hedeflemekte.

Avukat Sendikasının kuruluş tarihi ise oldukça dikkat çekici bir tarih olarak seçildi. Yargıçlar Sendikası’na karşı açılan kapatma davasının duruşması olan 9 Aralık 2014 günü Avukat Sendikasının kuruluş tarihi olarak ilan edildi.

Türkiye’de Avukat Sendikası İhtiyacını Neler Tetikledi ?

Avukat Sendikası Kurucusu Av. Sedef Ünal

Avukat Sendikası Kurucusu Av. Sedef Ünal

Avukatlar Sendikası Başkanı Sedef Ünal, yapmış olduğu açıklamalarda avukatlar sendikasına bir çok konuda ihtiyaç duyuldugundan bahsederken “Barolara rağmen değil, barolara destek vermek amacıyla sendikayı kurduk” dedi. Avukatlar Sendikası kuruluş amaçlarında barolara destek olma arzusu olduğu da görülmektedir.

Ülkemizdeki avukat sayısındaki artış, avukat enflasyonu oluşturmakta. Avukat enflasyonu ile avukatların mesleklerinin özünde bulunan özgürlük, bağımsızlık ilkeleri arkaya atılmakta. Şuab Türkiye’de bulunan avukatların 1/3’i bağıtlı çalışan dediğimiz işi statüsündeki avukatlar durumunda ve tabi ki, avukatların aldığı rakamlarda avukat enflasyonuna bağlı olarak düşük ve standartların altında kalmaya başlamış durumdadır. Avukatların büro açmaları gün geçtikçe zorlaşmakta açılış giderleri, büro giderleri, müvekkil bulma zorşuğu gibi bir çok konudaki sıkıntılar birleşerek avukatların kendi bürolarını açmayı engellemekte. Staj süreci sonrasonda hukuk mezunuları aslında giderler ve mesleki şartlar sebebi ile hayal kırıklıkları yaşamaya başlamakta. Bu noktada özellikle Türkiye Barolar Birliği genç ve yeni avukatların sorunları ve bağıtlı çalışan avukatlar sorunları konusunda yetersiz olabilmekte. Baroların yönetimlerinde ise genellikle işveren avukatların olması sorunların aşılmasında effektif çözümler bulmayı engellemektedr.

Avukatlar Sendikasının Hedefi: “Baroların Gücüne Güç Katmaktır.”

Avukatlar Sendikası zorunlu üyelik sistemi olan baroların gücünü bölmekt için değil, aksayan yanları ve tespit edilen eksiklikler konusunda barolara uyarıda bulunmak ve kamuoyu oluşturarak örgütlenmiş bir güç olarak çalışmalarını gerçekleştirmeyi hedeflemektedir.

Peki Avukat Sendikaları Mesleki Yapı ile Uyuşmakta mıdır?

Avukatlık sendikası sadece bağıtlı çalışan avukatları değil tüm avukatları kapsamaktadır. Tüm avukatların özgür ve bağımsız olması için gerekli ortamların yaratılması gerektiğini belirtmektedir. Avukatlar Sendikasının bu temel prensip üzerinden radikal olarak nitelendirilebilecek kamu avukatlığının (hukuk müşavirliği haricinde)kaldırılması ve kamuda çalışan avukatların kamudaki avukatlık işlerinin serbest çalışan avukatlar arasında dağıtılması konusunu savunmaktadır. Diğer bir konu ise, bağıtlı çalışan avukatların kendi ofislerini açabilmesi için yardımların yapılması ilk 5 yıl vergi, baro aidatı konularında kolaylıklar sağlanması gibi konuları savunmaktadır.

Hem Bağıtlı Hem Serbest Çalışan Avukatlar Sendikada Nasıl Yer Alacak?

Türkiye olarak taraf olduğumuz ILO sözleşmelerinde yer alan çalışan sıfatıyla herkesin sendikalaşma oluşumu kurabileceği ve içinde yer alabileiceği belirtilmiştir. Dünyada örneklerine rastlanılan bu durumun en etkili örneği ise Fransız Avukat Sendikasıdır. YARGI-SEN örneğinde belirtildiği gibi meslek esasına göre sendika kurulamayacağı, iş koluna kurulması gerektiği durumuna bağlı olarak Avukat Sendikası İş Kanunu’na göre “bağıtlı çalışan” olarak ifade edilen avukatların savunurken, karşısında muhatap olarak işveren avukat ya da işveren kurum (şirket gibi) olacaktır. Serbest çalışan avukatlar için muhattap ise başta Adalet Bakanlığı bulunmaktadır.

Aukatlara Yönelik Adileyelerdeki Davranışlarla Mücadele

Türkiyenin ilk avukat sendikası 9 Aralık 2014 tarihinde kuruldu.

Türkiyenin ilk avukat sendikası 9 Aralık 2014 tarihinde kuruldu.

Avukatların çalışma ortamı olan adliyelere yer yer avukata gösterilen saygısız davranışlar ve bekletilen uzun duruşma saatleri, duruşmalarda savunmak haklarının kullandırılmaması, duruşma zabıtların gerçeğe uygun katırların yapılmaması gibi bir çok konu mevcuttur. Ayrıca HSYK’nın kararlarına duruşma saatler konusunda uyöayan yargıçlar gibi konularla Avukatlar Sendikası” mücadele edecektir.

Avukatlar Sendikası genç ve dinamik yapısı ile avukatlar adına alınmaya çalışılan avukatı kısıtlayıcı hükümler, bazı davalarda nispi vekalet ücretlerinin maktu vekalet ücretlerine dönüştürülerek avukatın mali gücünün sarsılması, meslektaşlara yapılan uygunsuz muameleler ve savunmanın dokunulmazlığına karşı saldırılar konusunda mücade edecektir.

Avukatlar Sendikasının Belirli Bir Siyasi Görüşü Olur mu

Avukatlar Sendikası Başkanı Sedef Ünal yaptığı açıklamalarda sadece meslek sorunlarıyla uğraşacaklarını, siyasetle ilgilenmeyeceklerini belirtti.

Türkiye’de hukuk alanında Yargıçlar Sendikasından sonra kurulan Avukatlar Sendikası avukatlar için kurulan ilk sendika olmuştur. Merkezi İstanbul’da olan Avukatlar Sendikası diğer illerde de kısa zaman sonra şubelerini açmayı planlamaktadır.

‘Hukukçular için hukuk’ parolası ile kurulan sendikanın kurucu yönetim kurulundaki isimler;

Avukat Sendikası Genel Başkanı

Av. Sedef Ünal

Diğer Kurucular

Av. Vural Ergül

Av. Bedi Yarayıcı

Av. Didem Varol

Av. Doğuşcan Aydın Aygün

Av. Tuğçe Sezen

Av. Deniz Okuyucu

1 cevap
  1. babat
    babat says:

    av. sedef ünal ve takım arkadaşları gerçekten çok başarılı bir çalışmaya imza attı. tbb nin yetersiz kaldığı konulara parmak basacaklarına eminim.özellikle genç avukatların yaşamış olduğu problemlere çözüm bulacaklarına eminim. bu çalışmayı var edip Türkiyenin geç bile kalmış avukat sendikası nı kuran herkesi tebrik ediyorum.

    Yanıtla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir