Bir İtiraf Cihazı: Sorgu İskeleti

Bir İtiraf Cihazı: Sorgu İskeleti

Bir şeyi itiraf etmek için sizce kırmızı gözleri olan bir iskelet işe yarar mıydı? İşte tam bu noktada bir itiraf cihazı olan 1920’li yıllarda öne sürülmüş bir aygıttan, sorgu iskeletinden bahsedeceğiz.

1927 yılında Helene Adelaide Shelby tarafından tasarlanan bu aygıtın misyonu zanlıların suçlarını itiraf etmeleri ve bunları kayıt altına almaktı. Dönemin sorgulama sürecinde bir devrim niteliğindeydi.  Elbette yapılan itirafları kayıt altına almak suç soruşturmalarında temel bir unsurdur. Ancak iskelet burada ne işe yarıyor? Hep birlikte görelim.

Sorgu Odası

Sorgu iskeletinin konsepti, suçluyu yalnız ve karanlık bir odaya alarak iskelet figürünü onlara göstermektir. Dolayısıyla suçlu ilk olarak bu karanlık sorgu odasına alınır. Odanın başka bir tarafında bir denetçi bulunmaktadır. Sorularını bir megafon ile şüpheliye anonim olarak yöneltir. Suçlu denetçiyi göremez, bunun yerine sadece megafon ile gelen sesi duyar. Ek olarak odanın içerisinde bulunan perdenin kalkması ile suçlu gözleri parlayan korkunç bir iskelet ile karşı karşıya kalır. Aslında burada amaç iskeleti hayalet gibi göstermektir. Suçluya korkunç bir atmosfer yaratarak itirafta bulunması mantığıyla bir düzenek kurulmuştur. Bu düzenekte iskeletin kafatasına bir kamera gizlenmiştir. Kamera sorgu boyunca suçluyu kayıt altına almaktadır. Eğer suçlu mahkemede ifadesini değiştirmeye çalışırsa, kayıt altına alınan ses ve video kanıt olarak gösterilecektir.

İskelet Cihazı Kullanıldı mı?

Bir an için kendinizi suçlunun yerine koyun ve bu sorgu odasında hayal edin. Aslında gerçekten de ürkütücü bir ortam olabilir ve itiraf konusunda işe yarayabilirdi.

Çünkü o dönemde bugünkü gibi suç itiraflarını kayıt altına almak kolay değildi. Bu iskelet figürü ile kayıt, zahmetli bir iş olmaktan çıkacaktı; hem de suçlunun itirafını etmesi sağlanacaktır. Devrim niteliğinde olmasının sebebi ise aslında sorgu işleminin modern bir teknolojiye ilk adımı diyebiliriz. Kulağa komik geliyor olsa da ilkel zaman için yeni ve kullanışlı bir cihazdı. Ancak bu iskelet figürü bir itiraf yöntemi olarak hiçbir zaman kullanılmadı. Denemiş olsalardı eğer çekimleri oldukça ilginç olan kayıtlar elde edilmiş olabilirdi.

İlginç Bir Hapishane Tasarımı: Panoptikon adlı yazımızı okumak için tıklayınız

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir