Etkili Konuşma Yapmak İçin 10 Taktik

Hukuk dünyasına emek veren her çalışanın sahip olması gereken en önemli özelliklerden biri etkili konuşma tekniğidir. Temel anlamda bir hukukçunun başarılı olabilmesi için hukuki bilgisinin yanı sıra, etkili konuşma yapabilme, etkili yazı yazabilme, özenli, disiplinli ve sabırlı olması da gerekir.Mükemmel Avukat Olmak   için nelere dikkat etmeniz gerektiği ve hangi yönlerinizi geliştirmeniz konusunda daha önce bir yazı paylaşmıştık. Çok daha başarılı bir avukat olmak için Mükemmel Avukat Olmak yazımızda yer alan konu başlıklarından biriydi, Etkili Konuşma Yapmak. Bu yazımızda Etkili Konuşma Yapmak İçin 10 Taktik i sizler ile paylaşıyor olacağız. Etkili konuşma yapmak için nelere dikkat etmelisiniz ? Beden dili ve kıyafetlerin etkili konuşma üzerinde ki etkileri nelerdir gibi bir çok sorunun cevabını Etkili Konuşma Yapmak İçin 10 Taktik listesinde bulabilirsiniz.

Etkili Konuşma Yapmak İçin 10 Taktik

1. Hazırlık

Etkili Konuşmak İçin Hazırlanın

Etkili Konuşmak İçin Hazırlanın

Hakkında konuşma yapacağınız konu için önceden kesinlikle hazırlanmanız gerekir. Hazırlanma yapmak konuyu ezberlemek ve sıkıcı bir şekilde hitap edeceğiniz kişi veya kitleye yansıtmak değildir. Konuşma yapacağınız anda başınıza neler gelebilir, ne tür sorular ile karşılaşabilirsiniz ve bunların sonucunda ne tip cevaplar vermeniz gerekir konusunda hazırlık yapmanız çok önemlidir. Konuşma akışınızı bozacak sorular karşısında eğer tedbirli olmazsanız, etkili konuşma yapmak yerine tam tersi hiç bir olumlu etki bırakmayacak konuma gelebilirsiniz. Hazırlığınız dışında gelen sorulara karşı da güler yüzlü ve soruyu dağıtacak şekilde yaklaşmanızda fayda olacaktır.

Hazırlık sadece gelecek soruları ve konu dışı başlıklara hazırlık değildir. Konuya olan hakimiyetiniz ile sizleri yoldan çıkartacak ve soruları ile zorlayacak olan kişilerin tedbirli davranmasına yol açar. Bu da konuşma esnasında ki hakimiyeti sizlerin eline geçmesini sağlar. Örneğin; bir müvekkile dosyası hakkında sunum yapacaksınız. Sunum esnasında müvekkiliniz sunumu yönetmesini değilde, sizin yönetmesini ve sonucun dilediğiniz gibi sonuçlanmasını istiyorsunuz. Bu noktada çok iyi bir hazırlık sonucunda etkili konuşma ve yönlendirme yöntemleri ile müvekkile vermek istediklerinizi rahatlıkla sunabilirsiniz.

2. Doğru Prova Yapın

Konuşmanıza Daha İyi Hazırlanmka İçin Prova Yapın

Konuşmanıza Daha İyi Hazırlanmak İçin Prova Yapın

Az öncede bahsetmiş olduğumuz gibi yapacağınız konuşma hakkında hazırlık yapmak, etkili konuşma yapma konusunda ki en temel işlemdir. Hitap edeceğiniz kişi veya kitleye göre provanızı yapmanız gerekir. Eğer çok dinamik ve genç bir gruba konuşma yapacaksanız, hem konuşma metninizi hem de konuşma esnasında ki hal ve tavırlarınızı ona göre düzenlemelisiniz. Çok ağır ve resmi bir kıyafet, ağır ve sıkıcı konuşmalar gençler için dikkat dağınıklığına ve sizi daha az dinlemelerine yol açacaklar. Benzer şekilde, farklı grup ve kişilerin de farklı dinamikleri vardır. Hitap edeceğiniz kitleye göre prova yapmak daha etkin konuşma yapmanıza yardımcı olacaktır.

3. Bol Bol Su Tüketin

Su İçmeyi Unutmayın

Etkili Konuşma Yapmak İçin 10 Taktik – Su İçmeyi Unutmayın

Etkili Konuşma Yapmak İçin 10 Taktik listesinin üç numarasında uygulaması çok basit ama sonuçları çok etkili olan bir konu var. Su içmek. Yapacağınız konuşma öncesi ve sonrasında bol bol su tüketin. Özellikle stres kat sayısı yüksek ve sıkıntılı durumlarda yapılan konuşmalar da vücudunuz çok fazla su tüketir. Boğaz ve ağız kuruluğuna yol açar. Su ihtiyaç seviyeniz yükseldikçe, sağlıklı düşünme ve hareket etmekten uzaklaşmaya başlarsınız. Daha agresif bir tutuma bürünebilir ve daha sert bir konuşmaya imza atabilirsiniz.. Vücudunuzda ki su dengesini bozmamak için yapacağınız konuşma öncesinde ve sonrasında bol bol su tüketin. Konsantrasyonunuz ve dikkatini dağıtacak hiç bir konuya davetiye çıkartmayın.

“Çok fazla konuşursanız sıkıcı olursunuz ve tek düzeliğe düşersiniz. Konuşmanızı sanki iki kişinin arasında geçen diyaloglara benzetin. Böylece jargon derdinden kurtulursunuz. “

Floyd Abrams, Cahill Gordon Hukuk Bürosu avukatı

4. Konuşmaya Başlamadan Önce Rahatlayın

Konuşmanız Öncesinde Rahatlayın

Konuşmanız Öncesinde Rahatlayın

Çoğu insanın aklına pek gelmeyecek bir diğer etkin konuşma taktiğinden biri. Yapacağınız konuşma öncesinde vücudunuz sağlıklı, zinde ve stresten biraz daha uzak olması, konuşma esnasında sizi kötü anlamda etkileyecek faktörleri düşürecektir. Kalp çarpıntısına bağlı heyecan ve stres artışı, yorgun olan vücut ve kontrol mekanizması beynin aşırı dolu olması dikkatinizin dağılmasına yol açar. Küçük meditasyonlar ile biraz daha rahatlayarak çok daha yüksek dikkat ve konsantrasyona ulaşabilirsiniz. Böylece daha etkin ve verimli bir konuşma yapabilirsiniz.

5. İyice Dinlenin

İyice Dinlenin

Etkili Konuşma Yapmak İçin 10 Taktik – İyice Dinlenin

Etkili Konuşma Yapmak İçin 10 Taktik listesinde ki son üç maddeden anlayabileceğiniz gibi, sağlıklı olmak iyi bir konuşma yapmak en önemli etmenlerden biridir. Sabaha kadar eğlendikten ve gezdikten sonra, sabah saatlerinde yapılacak bir duruşmaya katıldığınızda, düşük ve solgun yüzünüz, yorgun ses tonu ve bakışlarınız, muhtemelen özensiz kıyafetleriniz, etkili konuşma yapmanızı engelleyecektir. Yine aynı şekilde önemli bir müvekkil toplantısı öncesinde bir gün öncesinde iyice dinlenmeniz de büyük yarar vardır. Yorgun olan vücudunuz beyninize binlerce sinyal yollarken, konuya odaklanmanız ve etkili bir konuşma yapmanız pek mümkün olmayacaktır.

6. Net ve Açıklayıcı Kelimeler Kullanın

Doğru ve Anlaşılır Cümleler Kurarak Hedefi 12'den Vurun

Doğru ve Anlaşılır Cümleler Kurarak Hedefi 12’den Vurun

Sizi anlayamayan biri, söylediklerinizi can kulağı ile dinleyemeyecektir. Sürekli sorular soracak, konuyu anlayamayacak ve böylece sizde yapacağınız konuşma sonrasında ki hedeflerinize ulaşamayacaksınız. Özellikle hukuk dünyasında hizmet veren kişiler kullandığı ağdalı kelimeler sonucunda müvekkillerine istediklerini anlatamamaktadır. Eğer müvekkiliniz genç bir iş adamı veya hukuk terimlerinde uzak bir kişi ise ağır hukuk lisanı yerine, daha basit anlaşılır şekilde hitap etmeniz çok daha iyi olacaktır. Sizler gibi, herkesin hukuki terimleri bildiğini düşünmeyin. Bireysel müvekkillerinizin çoğu hukuki terim ve deyimlerden çok uzaktır. Onlara anlatacaklarınızı çok daha yalın ve anlaşılır bir dil ile anlatın.

“Mizah her zaman geçerli bir yol. Ama taşı gediğine oturtmalısınız. Pot kırarsanız bir daha toparlamanız çok zor olur.”

Jim Gill, Bryan Cave Hukuk Bürosu avukatı

7. Vücut Dili

Vücut Dili

Vücut Dili

Son dönemlerde en revaçta terimlerden biridir vücut dili. Aslında prensip çok basittir. Konuşma yapacağınız kişi veye kitlenin ne kadar fazla duyu organına hitap ederek konuşmanızı gerçekleştirirseniz, o kişiye o kadar yüksek seviyede etkilemiş olursunuz. Ancak yapacağınız konuşma esnasında en önemli olan karşı tarafta bırakacağınız algıdır. Konuşmanızın ve vücut dilinizin dışında, sadece güzel parfümünüz ön plana çıkarda konuşmanızın önüne geçerse, konuşmanız başarısız olacak ve istediğiniz etkiyi hitap ettiğiniz kişi üstünde sağlayamayacaksınız. Vücut dilinin kullanımda ki öneminin en temel sebebi konuşmayı tamamlayacak olan vücut hareketleridir. El hareketleri, mimikler ve görsel anlamda vücudunuz ile yapacağınız konuşmayı mükemmel seviyeye çıkartabilirsiniz.

8. Etkileyici Giyinin

Etkileyici Giyinin

Etkileyici Giyinin

Etkileyici kıyafet aslında vücut dilini tamamlayan bir unsur olarak değerlendirilir. Yapacağınız konuşma esnasında kullanacağınız vücut dili ve bunu tamamlayacak bir kıyafet, karşı tarafın anlattıklarınızı daha iyi dinlemesine ve konuşmanızın daha efektif şekilde olmasını sağlayacaktır. Ancak Etkili Konuşma Yapmak İçin 10 Taktik listesi 7. sıradaki vücut dili başlığı altında da belirtmiş olduğumuz gibi kıyafetiniz hiç bir zaman yapacağınız konuşmanın önüne geçmemeli. Yaptığınız konuşma yerine sadece kıyafetleriniz ile hatırlanmak istemiyorsanız kıyafet seçiminize dikkat etmeniz gerekmektedir.

9. Boşlukları Kelimeler ile Doldurun

Boşlukları Kelimeler ile Doldurun

Boşlukları Kelimeler ile Doldurun

eeeeeee…., uuuuuu……, aaaaaaa…. gibi bekleme sözcüklerini kullanmak akıcı ve etkili konuşmanızı en derinden etkileyecek faktörler arasındadır. Bu tip bekleme sözcüklerini kullanmaktan kesinlikle kaçınmalısınız. Bu tür kelimelerin kullanımı, yukarıda bahsetmiş olduğumuz maddeleri uyguladığınız da azalacaktır. Daha da azaltmak için kelime dağarcınızı genişletmelisiniz. Aklınıza gelmeyen kelimeleri veya çok sık kullanmadığınız kelimeleri konuşmanız içerisine çok fazla serpiştirmemeye çalışın. Böylece bekleme sözcüklerini daha az kullanmış olursunuz. Bekleme sözcük sayısı ne kadar azalırsa konuşmanızın etkileyiciliği o kadar artacaktır.

10. Gücünüzü Gösterin

Gücünüzü Gösterin

Gücünüzü Gösterin

Etkili Konuşma Yapmak İçin 10 Taktik yazımızın geldik son maddesine. Artık etkili konuşma yapmak için tüm aşamaları biliyorsunuz. Zaman bunları uygulama zamanıdır. Küçük ayrıntıları da kendiniz tamamlayarak artık gücünüzü gösterebilirsiniz. Yapacağınız etkili, hatta mükemmel konuşma ile karşınızda ki kişi ve kişileri çok daha fazla etkileyebileceksiniz. Konuşmanın bir sanat olduğunu unutmayın. Özellikle hukuk sektöründe bu sanatı ne kadar iyi sunabilirseniz, başarınız da o derece artacaktır. ( Etkili konuşma teknikleri )

“Konuşmalarımda yasaların teknik kısımlarından bahsetmek zorundayım ve bu son derece sıkıcı. Bunların arasından sıyrılarak sık sık seyircinin arasına karışıp onlara sorular yönelterek atmosferi kaynatmaya çalışırım. Bunu yapabilirseniz odanın dinamiği değişir. Ama sakın sabah saatlerinde şaka yapmayın. Çünkü henüz yeterli kafeini almadıkları için bunu kaldıramayabilirler. “

Dick Rudder, Baker & McKenzie Hukuk Bürosu avukatı

1 cevap
  1. Ebru
    Ebru says:

    Merhabalar,

    Etkili bir iletişim kurmanın yollarından birinin de doğru kelime seçimi olduğunu düşünüyorum. Karşımızdaki kişiyle iletişim kurarken kelimelerimizi ne kadar özenle seçersek kurduğumuz iletişim de o oranda başarılı olur. Hem günlük hayatta hem de çalışma hayatında etkili iletişim kurmak ilişkilerimizin ve işlerimizin yolunda gitmesine yardımcı olur. Bu nedenle kelimelerimizi doğru seçmeliyiz ve iletişim kurduğumuz insanları itmemeliyiz. Bazen şu kelimeleri kullanmak iletişimin gidişatını büyük oranda etkiliyor; aynen, şey, yani gibi. Örnekleri çoğaltmak mümkün. İzninizle ben de etkili iletişim kurmanın önünde engel oluşturabilecek kelimelerden oluşan yazımı okumanız için sizinle paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kullanmamaniz-gereken-6-kelime/

    Yazılarınızın devamının gelmesi dileğimle,
    sağlıkla kalın.

    Yanıtla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir