Avukatların Yaşadığı 4 Sorun

Gündeme genellikle ünlü isimlerin vekilliğini yaptıkları dönemde veya vergi rekortmeni listeleri açıklandığında yüksek kazançları ile gelen avukatların iş yaşantıları aslında çok basit şekilde ilerlemiyor. Bizde kazançlarının ve diğer konuların dışında avukatların yaşamış olduğu sorunları dile getirmek istedik. Temel anlamda dört farklı başlık altında sıralayacağımız avukat sorunları şu şekilde sıralandı.

İşte Avukatların Yaşadığı 4 Sorun

1. Mesleğe Başlangıç Sorunları

Genç Avukat Sorunları

Genç Avukat Sorunları

Çoğu meslekte olduğu gibi avukatların da mesleğe başladıkları ile senelerde yaşadığı zorluklar azımsanacak gibi değil. Özellikle hukuk fakültelerinin ve hukuk mezunlarının çok hızlı bir şekilde artması ister istemez bir rekabet ortamının doğmasına yol açtı. 100 bine yaklaşan avukat sayısı, mesleğe yeni başlayan avukatlar için hem iş bulma sorunu oluşturmakta hem de iş bulan genç avukatlar için zorlu şartlarda ve düşük ücretlerle çalışma sorunlarını ortaya çıkarmaktadır. Çözüm amaçlı olarak hem Türkiye Barolar Birliği ‘nin hem de Adalet Bakanlığı ‘nın yapmış olduğu çalışmalar hali hazırda bitmese de özellikle genç avukatların yaşamış olduğu sorunlara çözüm aranmaktadır. Temel de ticari hedeflerin arka planda tutularak, öncelikli olarak müvekkillerin sorunlarının çözümlenmesi ve adalet kavramının tam olarak ifşa edilmesi üzerine çalışmalar yapan avukatların ister istemez ticari kaygılar sonucu yüksek kazanç ve daha iyi yaşayabilme konularına dayalı hizmet vermesi kaçınılmaz olmuştur.

2. Hukuk Bürolarını Şirket Statüsünde Yer Almaması

Tüm dünya (gelişmiş ülkelerde) hukuk büroları şirket statüsünde yer alır. Tıpkı bir şirket gibi yönetilir ve idari kaynakları da buna göre kullanılır. Ancak ülkemizde ki yasalar gereği hukuk büroları şirket statüsünde yer alamamaktadır. Bu sebepten ötürü şubeleşme, kaynakların etkin kullanımı ve farklı gelir kaynakları elde etme gibi imkanlardan uzak kalmaktadırlar. Hukuk bürolarının olası kriz dönemlerinde ayakta kalabilmesi ve rekabet yoğun piyasada mücadele edebilmeleri için şirket konumunda yer almaları gerekir ki ticari anlamda sorun yaşamadan hayatlarını devam ettirebilsinler.

3. Sosyal Sorunlar 

avukatların sosyal güvencesi

avukatların sosyal güvencesi

Son dönemde sıkça gündeme gelen avukat intiharları, mesleki açıdan bazı sorunları da ön plana çıkartmıştır. Bazı milletvekilleri, meclisin avukat intiharları ve avukat cinayetleri ile ilgili araştırma yapılmasını talep etti. Hakim ve savcı kadrolarında ki yetersizlik hukuk fakültesi mezunlarını ister istemez avukat olmaya yönlendirmektedir. Ancak ilk iki madde de bahsetmiş olduğumuz sorunlara bağlı olarak, hukuk fakültesi mezunlarının ister istemez bir ticari güdü ile hareket etmeleri ve ticari bilgisi ile uygulaması zayıf olan avukatların başarısızlık ile sonuçlanan çalışmalarına yol açmaktadır. Bazı kitleler tarafından yapılan açıklamalar da, avukatlık kanunun yeni döneme ayak uyduramadığı ve iş yaşantısına bağlı olarak sosyal sorunları ortaya çıkarttığını bildirilmiştir. Özellikle yalnızlık ve başarısızlık duyguları, kişileri ciddi sosyal sorunlara yönlendirmektedir. Avukatlık kanunu üzerinde ki yeniliklerin bu yaşanılan problemlerin önüne geçileceği tahmin edilmekte, avukatlık sınavı, hukuk şirketi kurma gibi kavramların sonrasında daha sağlıklı çalışma ortamları ortaya çıkartılacaktır.

4. Avukatların Yargı Sisteminde ki Konumu

Avukatlar her ne kadar hukuk sektöründe en fazla kazanan olarak nitelendirilse de, en zor mesleklerden bir tanesini yapmaktadırlar. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ‘nun yaptığı bir açıklama gerçekten çok başarılı

Burada acı çelişki şu ki savcı suçluyor, hâkim yargılıyor, avukat ise savunuyor. Halk kendini savunan avukata sahip çıkmak yerine saldırıyor. Gaziantep’te bir avukat kalbinden bıçaklandı. İntiharların arkasında avukatların yalnızlığa itilmesi de var. Bu intiharların arkasında avukatların yaşamaya zorlandıkları ekonomik zorluklar, adliyelerde gördükleri kötü muameleler ve her kesim tarafından kendilerine uygulanan baskılar ve zorluklar bulunuyor. Avukatlar karakollarda, icra dairelerinde, icra mahallerinde zorluklar karşılaşıyor, baskılar görüyor.

Avukatların Yaşadığı 4 Sorun işte bu şekilde sıralandı. Tüm yaşanılan bu sorunların önüne geçebilmek ve çok daha iyi şartlar altında çalışabilinmesi adına bir çok avukatın katılımı ile Avukat Sendikası 2013 yılında kuruldu ve o günden bu yana çalışmalarına aralıksız olarak devam ediyor. Avukatların Yaşadığı 4 Sorun listesi dışında yer alan ve siz değerli avukatların yaşamış olduğu sorunları bizler ile paylaşabilir ve sesinizi duyurabilirsiniz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir