Hukuk Bürosu – Yıl Sonu Faaliyet Raporu

2014 yılı sona ermek üzere. Her yıl sonunda, sürekli olarak farklı sektörlerden yıl sonuna yönelik yoğun bir raporlama döneminin başladığını muhtemelen duymuşsunuzdur. Peki farklı sektörlerde yıllık faaliyet ve finans raporlamaları neden yapılmaktadır, hiç düşündünüz mü ? Akla ilk gelen cevaplardan biri, işletme statüsünde oldukları için zorunlu bir uygulamadır, şeklinde olabilir. Veya halka arz edilmiş bir şirket olduğu için, kamu aydınlatma platformu nedeni ile yıllık yapılan işlemlerin raporlanması zorunludur, şeklinde de olabilir. Tabi ki tüm bu işlemlerden dolayı faaliyet raporu ve finans raporu hazırlamak ve halkın rahatlıkla okuyabileceği ve görüntüleyebileceği formatlar da yayınlamak zorundalar. Ancak bunun yanı sıra bunca raporun hazırlanmasında farklı bir konu da yer almaktadır. ” Bu yıl yapılan işler ve sonuçları nelerdir ? Önümüzde ki yıllarda neler yapmalıyız ? Genel kar ve zarar durumu nedir ve ne gibi önlemler alınmalıdır ? ” gibi soruların cevaplarını bulmak ve önümüzde ki yıllarda daha da başarılı bir işletmeye dönüşebilmek için, yıllık raporların çok büyük bir önemi vardır.

Hukuk Bürosu – Yıl Sonu Faaliyet Raporu Hazırlamalı Mıdır ?

Hukuk Büro - Yıl Sonu Rapor Faydaları

Hukuk Büro – Yıl Sonu Rapor Faydaları

İşletme statüsünde hala yer almadığı ve serbest meslek erbabı olarak finans anlamında anıldıkları için, hukuk bürolarının yıl sonu faaliyet ve finans raporu hazırlama gibi bir zorunluluğu yoktur. Ancak az öncede belirtmiş olduğumuz gibi, hem genel anlamda geçen bir yıl içerisinde neler yapıldığı hem de önümüzde ki yıllara ne gibi işlemlerin yapılması gerektiği anlamında; sonuçlar, analizler ve var olan problemlere çözümler oluşturabilmek için raporların hazırlanıp yorumlanmasında fayda olacaktır. Bu noktada, zorunluluktan öte aslında yapılmasında çok büyük fayda bulunan bir işlem şeklinde anılmalıdır.

Hukuk Büroları Yıllık Raporlarında Nelere Yer Vermelidir ?

Hukuk bürolarının, yıl sonu raporlama işlemlerinde hangi raporlara yer vermesi noktasında bir cevap verecek olursak, en temel anlamda 2 farklı seçeneğin yer verilmesinin önemli olduğunu vurgulamamız gerekir. Birincisi, dosyalara yönelik işlem raporu. İkincisi ise muhasebe raporları. Her iki konuyu ayrı ayrı ele alarak, hangi konu başlıklarının ve içeriğinin ne şekilde olması gerektiğini inceleyelim.

Dosya İşlem Raporları

Hukuk Raporları - Dosya İşlem Raporu

Hukuk Raporları – Dosya İşlem Raporu

Herhangi bir ana tür ayrımı yapmadan ( hukuk,icra,ceza,vergi,danışmanlık….) tüm dosyalarınıza yönelik yapılan işlemlerin raporunu almanızda büyük fayda olacaktır. Hazırlayacağınız raporu daha iyi yorumlayabilmek ve daha iyi anlayabilmek için aşağıda yer alan konu başlıklarının rapor içerisinde olmasında fayda olacaktır.

  • Müvekkil Adı,
  • Karşı Tarafı,
  • Esas Numarası ve Mahkemesi,
  • Eğer Ofis İçerisinde Kullanıyorsanız Klasör ve Dosya Numarası,
  • Dosya Ana Türü,
  • Dosya İşlem Notları,
  • Dosya Son Durumu,
  • Dosya Açılış ve Sonuçlanma Tarihi,
  • Duruşma, İş Planı ve Ara Karar Bilgileri gibi ana başlıkların raporunuz içerisinde olmasında fayda olacaktır. Bu ana başlıkların yanı sıra dosyanız ile ilgili yapılan farklı konu başlıklarını da raporunuz içerisinde ekleyerek detaylandırmalar gerçekleştirebilirsiniz ( Örneğin, karşı taraf ve müvekkil ile yapılan görüşmeler, haciz işlemleri bilgileri )

Yukarıda yer alan konu başlıklarına ilişkin dosyaların hakkında farklı yorumlar ve analizler yaparak, eksik veya hatalı olarak ön gördüğünüz işlemlerin düzenlemelerini gerçekleştirebilirsiniz. Yapabileceğiniz dosya işlem rapor yorumları arasında ;

X müvekkili ile ilgili olan dosyalar üzerinde biraz daha hassasiyet ve önem göstererek, dosyaların daha hızlı sonuçlanması gerekmektedir.

Planlanan işler ve ara kararlar zamanında gerçekleştirilmediği sebebi ile dosya kapatma işlemi uzamakta ve müvekkil gözünde değer kaybına sebebiyet vermektedir.

Dosya kapatma işlemleri çok uzun sürmektedir ve bu sebepten ötürü hem fazla dosya birikmekte hem de tahsilat işlemleri aksamaktadır.

Müvekkilleri derecelendirmeli ve daha yüksek öneme sahip olan müvekkillerin dosyalarına çok daha fazla süre ve zaman harcanmalıdır.

gibi konular ile önümüzde ki yıllara yönelik farklı planlar ve projeler oluşturabilirsiniz.

Muhasebe Raporları

Hukuk rapor yorumları ve analizleri

Hukuk rapor yorumları ve analizleri

Yıllık anlamda yapmış olduğunuz tüm muhasebe kayıtlarını (tüm gelirler ve tüm giderler şeklinde) tek bir çıktıda raporlayarak genel anlamda ki kar ve zarar durumunuzu tespit edebilirsiniz. Bunun yanı sıra toplam gelirlerin ve toplam giderlerin durumunu detaylı bir şekilde inceleyerek gelir ve gider dengenizi daha sağlam bir duruma sokabilirsiniz. Öncelikli olarak hazırlayacağınız rapor içerisinde hangi konu başlıklarına yer vermeniz gerekir sorusunun cevabı ile başlayalım.

  • Müvekkil Adı,
  • Dosya Bilgileri (esas numarası, mahkemesi, karşı tarafı, dosya ve klasör numarası),
  • Cari Bilgiler ( eğer dosya bazlı olarak yapılmayan işlemler varsa bu alandan raporlayabilmek adına),
  • Muhasebe Kaydının Açıklamaları ( ayrı ayrı olacak şekilde; avans, masraf, tahsilat, reddiyat, vekalet ücretleri, gider açıklamaları),
  • İşlem Tarihleri (Hangi ayda ne kadar harcama ve gelir elde edildiğini raporlayabilmek adına )
  • Personel Bilgileri gibi alanları kullanarak raporunuzu hazırlayabilirsiniz. Bu başlıkların yanı sıra hukuk büronuzda sizler için önemli bir başlık olarak kabul edilen işlemleri de raporunuz içerisine dahil edebilirsiniz.

Yukarıda ana başlıkları yer alan muhasebe raporunu hazırlayarak bir çok noktaya ilişkin bilgi sahibi olabilir ve eksik veya problemli olduğunu düşündüğünüz alanlar var ise analizler ve yorumlamalar yaparak bunların çözümlenmesini de sağlayabilirsiniz. Muhasebe raporunuzu hazırladıktan sonra rapora ilişkin aşağıda ki yer alan yorumları ve analizleri gerçekleştirebilirsiniz.

Toplam gelir ve gider dengenizi raporlayarak, yıl anlamında yapmış olduğunuz işlemler sonucunda oluşan son durumunuzu öğrenebilirsiniz.

Toplam gelirlerinizi ayrıca raporlayarak, gelir kaynaklarınızın temelinde nelerin yer aldığını ve yeni gelir kaynaklarını ne şekilde aktif hale getirebileceğinizi tespit edebilirsiniz.

Aylık raporlamalar yaparak, düşük geçen aylarınızı ne şekilde hareketlendirebileceğiniz konusunda çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz.

Personel bazlı olarak yapmış olduğunuz raporlamalar sonucunda personellerinize yönelik yapmış olduğunuz maliyetleri görüntüleyebilirsiniz.

Genel gider raporu sayesinde, yoğun ve düşük gider kalemlerinizi tespit edebilir ve maliyet minimizasyonu gerçekleştirebilirsiniz.

Dünya Çapında Hukuk Bürosu Olabilmek İçin Raporlamaların Çok Büyük Önemi Vardır.

Dünya Çapında Hukuk Bürosu Olabilmek İçin Raporlamaların Çok Büyük Önemi Vardır.

Hem dosya işlemleri raporunda hem de muhasebe raporları sonucunda hukuk büronuza yönelik geliştirme işlemlerinizi daha reel anlamda gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı önümüzde ki yıllar için ön hazırlık yapmış olur ve yaşayabileceğiniz olası sorunların önüne daha çok önceden geçmiş olabilirsiniz.

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir